Το Αποκριάτικο έθιμο της Τζαμάλας αναβίωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου

Το αποκριάτικο έθιμο “Τζαμάλα” αναβίωσε το βράδυ της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2024 ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου στο προαύλιο της Στέγης του. Στην όμορφη και γεμάτη παράδοση εκδήλωση άναψε η φωτιά αλλά και το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τη σατυρική αναπαράσταση του Ηπειρώτικου Γάμου.

Ο Σύλλογος των Ηπειρωτών Ζεφυρίου με τον Πρόεδρο Γιάννη Κώτσια και σύσσωμο το Δ.Σ φρόντισαν για τα κεράσματα με πατροπαράδοτη φασολάδα και άλλα σπιτικά εδέσματα.

Τις ευχές του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού μετέφερε ο Ηπειρώτης στην καταγωγή Αντιδήμαρχος Θανάσης Σχίζας ενώ τις ευχές τους έδωσαν στον κόσμο, ο Βουλευτής Ν.Δ Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, η Αντιδήμαρχος Χρυσούλα Κουράση, ο Αντιδήμαρχος Σταύρος Κατσίλας, ο επίσης Ηπειρώτης στην καταγωγή αναπληρωτής Δημάρχου Μηνάς Ζέρβας και εκπρόσωποι Κοινωνικών Φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων του τόπου.

Λίγα λόγια για το έθιμο της Τζαμάλας

Η νύχτα της Αποκριάς έχει τη δύναμη της φωτιάς, όπως θέλει το έθιμο της «Τζαμάλας», το οποίο έρχεται από το μακρινό παρελθόν με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Μόλις δύσει ο ήλιος, μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς, ανάβουν οι φωτιές που καίνε μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.

Το έθιμο αποτελεί μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, στηρίζεται στην πίστη ότι η φωτιά έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό. Με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει το δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας ο χορός γύρω από τη φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά.

Η «Τζαμάλα», είναι συνδεδεμένη με τα γλέντια, με τις φωτιές στις γειτονιές, με τα περιπαικτικά τραγούδια, με τους μασκαρεμένους και με τα κεράσματα. Γενικά, ένα φορτισμένο κλίμα χαράς, κεφιού και χαλάρωσης του καθωσπρεπισμού επικρατεί στις σχέσεις των ανθρώπων στις γειτονιές, στις «ανοιχτωσιές» των δρόμων και στις πλατείες. Γύρω από τη φωτιά στήνονταν ομαδικοί χοροί από άνδρες και γυναίκες. Οι χοροί παλιότερα γίνονταν συνήθως χωρίς όργανα (βιολιά και κλαρίνα). Οι χορευτές τραγουδούσαν διάφορα τραγούδια, εθνικά, ερωτικά και αποκριάτικα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου