Όταν μιλάμε για την υγιεινή διατροφή, οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας ότι θα πρέπει να κάνουμε ριζικές αλλαγές: Να κόψουμε όλα όσα λαχταράμε, να βασανιστούμε ανελέητα και η κοινωνική μας ζωή να περιοριστεί.
Ωστόσο, η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, καταρρίπτει τον μύθο αυτό. Πώς; Αποκαλύπτοντάς μας 5 tips, προκειμένου να δούμε άμεσα την αλλαγή στο διατροφικό μας πλάνο και φυσικά, στην υγεία, την ενέργεια και τη διάθεσή μας.
Οπότε; Τι πρέπει να κάνουμε;
1. Kαταναλώνουμε όσα περισσότερα λαχανικά μπορούμε
Διατροφή δεν σημαίνει σώνει και ντε απαγορεύσεις. Μπορεί να σημαίνει και παροτρύνσεις. Για αυτό η Έλενα Σερδάρη, αντί να κόψουμε το πρόχειρο φαγητό, μας συνιστά να φάμε απλά περισσότερες σαλάτες και μαγειρευτά με λαχανικά. Και υπάρχει εξήγηση: Οι πράσινες φυτικές τροφές, μας χορταίνουν και περιορίζουν την όρεξή μας για ανθυγιεινά γεύματα. Συν τοις άλλοις, συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου και μας φτιάχνουν το κέφι. Όλα σε ένα!
2. Παραμένουμε ενυδατωμένοι
Πίνουμε τουλάχιστον δύο λίτρα νερού την ημέρα και προσπαθούμε να προσλαμβάνουμε υγρά και από τις τροφές μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό. Ας του δώσουμε να καταλάβει! Διότι η σωστή ενυδάτωση περιορίζει τα υπερφαγικά επεισόδια και μας βοηθά να ξεχωρίσουμε την πείνα από τη δίψα. Επιπλέον, το νεράκι μας ενισχύει το κυκλοφορικό, αναζωοογεί τα κύτταρά μας και μας γεμίζει ενέργεια.
3. Συνδυάζουμε ισορροπημένα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες
Αυτό το πετυχαίνουμε ως εξής: Στα κυρίως γεύματα (το μεσημεριανό και το βραδινό) χωρίζουμε το πιάτο μας σε τρία κομμάτια. Στο μισό του πιάτου βάζουμε τη σαλάτα μας. Στο ένα τέταρτο, μπορούμε να τοποθετήσουμε το κρέας μας ή μια άλλη πηγή πρωτεΐνης όπως το τυρί ή ένα αυγό. Στο τέταρτο που περισσεύει επιτρέπεται μια πηγή υδατάνθρακα, όπως τα μακαρόνια, οι πατάτες ή λίγο ψωμί. Καλή μας όρεξη!
4. Περιορίζουμε τις υγρές θερμίδες
Αποφεύγουμε επεξεργασμένους χυμούς, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, milk shakes και καφέδες με ζάχαρη. Δεν μας προσφέρουν τίποτα πέρα από κενές θερμίδες, ενώ ενδέχεται να μας προκαλέσουν λιγούρες.
5. Ενσωματώνουμε τους ξηρούς καρπούς, το γιαούρτι και τα φρούτα στα σνακ μας
Έτσι, περιορίζονται οι σοκολάτες, τα πατατάκια και τα κρουασάν. Ας το δοκιμάσουμε. Γιατί τα γλυκίσματα της φύσης είναι πολύ πιο θρεπτικά και καθόλου παχυντικά σε σχέση με τα υπερεπεξεργασμένα σνακ.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου