Ενημέρωση, Πολιτισμός κι εκπλήξεις στην Φθινοπωρινή Εκδήλωση του Συλλόγου Τριτέκνων Φυλής

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με θέρμη στην εκδήλωση των Τριτέκνων Φυλής 
Τα παιδιά υπήρξαν πρωταγωνιστές της εκδήλωσης κι έλαβαν δωροεπιταγές για τα σχολικά τους είδη 
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση 
Άκρως πετυχημένη υπήρξε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων Τριτέκνων του Δήμου Φυλής το απόγευμα του Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου στον Πνευματικό Κέντρο του Ζεφυρίου. 
Στην εκδήλωση συμμετείχε μεγάλος αριθμός μελών και φίλων του Συλλόγου, ενώ πρωταγωνιστές της εκδήλωσης υπήρξαν τα ίδια τα παιδιά. Ο Διοικητικό Συμβούλιο μάλιστα επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη στα πρωτάκια, καθώς τους πρόσφερε δωροεπιταγή για τα σχολικά τους είδη.

Ο Θανάσης Σχίζας μίλησε έχοντας στο πλευρό του την Πρόεδρο των Τριτέκνων Φυλής Κλέλια Βαρβαρίγου
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Θανάσης Σχίζας, πρωταγωνίστησε κι εκείνος με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, καθώς υπήρξε κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Ο Αντιδήμαρχος ανάπτυξε εμπεριστατωμένη ομιλία με θέμα τον εμβολιασμό των παιδιών και τις τελευταίες εξελίξεις στα εμβόλια του µηνιγγιτιδόκοκκου αλλά και του ραταϊού. Οι γονείς άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του, ενώ ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις.
Ο Συγγραφέας Μάριος Μιχαηλίδης στο βήμα της εκδήλωσης 
Σε ότι αφορά στο πολιτιστικό κομμάτι της εκδήλωσης αυτό περιλάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου «ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ – Βόρεια της Λευκωσίας» την οποία πραγματοποίησε ο ίδιος ο συγγραφέας του κ. Μάριος Μιχαηλίδης. Ο κος Μιχαηλίδης στο τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε θερμά συγχαρητήρια από μικρούς και μεγάλους και υπέγραψε με χαρά, αντίτυπα του βιβλίου του. 

Ο συγγραφέας υπέγραψε με χαρά αντίτυπα του βιβλίου του. Στην φωτό διακρίνεται και η συντοπίτισσα μας συγγραφέας Νατάσα Γκουτζικίδου  
Η βραδιά περιλάμβανε και πλούσιο μπουφέ με σπιτικά εδέσματα από τα μέλη του Συλλόγου Τριτέκνων Φυλής αλλά και προσφορές από τους χορηγούς του.
Το μέλος του Δ.Σ Γεωργία Μιχάκη υπήρξε φιλόξενη οικοδέσποινα και βοήθησε τα παιδιά να σερβιριστούν 
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής έδωσαν το «παρών» ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Πολεοδομίας και Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων Νίκος Χατζητρακόσιας, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος σε θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Αντωνόπουλος, η Αναπληρώτρια Δήμαρχος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Τζένη Μπάρα, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Α’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Κρεμύδας, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Ύδρευσης και Υποδομών Μαρίνος Σαρλάς, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Άνω Λιοσίων Λία Καψή και Μαρία Χριστοπούλου και οι Τοπικοί Σύμβουλοι Ζεφυρίου Άννα Κουμερτά και Γιάννης Πήλιουρας. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποι πολιτιστικών και μαζικών φορέων του Ζεφυρίου, η συγγραφέας Νατάσα Γκουτζικίδου και πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου Τριτέκνων του Δήμου Φυλής. Φιλόξενοι οικοδεσπότες υπήρξαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και πιο συγκεκριμένα οι: Βαρβαρίγου Κλαυδία (Κλέλια) Πρόεδρος, Βασιλείου Δημήτριος Αντιπρόεδρος, Κουμερτά - Τσεκούρα ΄Αννα Γραμματέας, Καλτουρουμίδης Χαράλαμπος Ταμίας, Μπλουχάρη Αικατερίνη Βοηθός Γραμματέας, Καβαθάς Γεώργιος Μέλος, Μανάφα Ευθυμία Μέλος, Μιχάκη Γεωργία Μέλος και . Χριστοδουλάκης Ανδρέας Μέλος, οι ποίοι φρόντισαν ώστε να μη λείψει τίποτα, από κανέναν.
Στο βήμα της εκδήλωσης η Τοπική Σύμβουλος Ζεφυρίου και μέλος του Συλλόγου Άννα Κουμερτά...
... και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Δημήτρης Βασιλείου 
Στις πρώτες θέσεις διακρίνονται από δεξιά, η αναπληρώτρια Δήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τζένη Μπάρα και οι Τοπικοί Σύμβουλοι Άνω Λιοσίων Λία Καψή και Μαρία Χριστοπούλου 
Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Πολεοδομίας και Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων Νίκος Χατζητρακόσιας και  ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Α’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Κρεμύδας ανταποκρίθηκαν με θέρμη στην πρόσκληση του Συλλόγου Τριτέκνων 
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σχίζας και ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος παρακολούθησαν την ομιλία του Συγγραφέα Μάριου Μιχαηλίδη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 
Από αριστερά ο Τοπικός Σύμβουλος Ζεφυρίου Γιάννης Πήλιουρας, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Ύδρευσης και Υποδομών Μαρίνος Σαρλάς, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Δημήτρης Βασιλείου, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος σε θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Αντωνόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Θανάσης Σχίζας
Λία Καψή και Μαρία Χριστοπούλου ανάμεσα στους Νίκο Χατζητρακόσια και Θανάση Σχίζα 
Αναμνηστική φωτό 
Ευγενικοί χορηγοί της εκδήλωσης υπήρξαν οι εξής: 

1) Ελαστικά service & Εμπορία Ταραμίγκος Αντώνης 
2) Ασφαλιστικά Γραφεία Μουές Παναγιώτης 
3) Καφετέρια "Τυφλόμυγα" 
4) Πιτσαρία -Καφέ "Alessio" 
5 ) Ζαχαροπλαστείο "Αγρινιώτης" 
6) Καλαμάδικο Κατρίνη Μαρία 
7) Ζαχαροπλαστείο Βασιλόπουλο Σπύρο 
7) Ψητοπωλείο "Ο Νίκος" Κεραμμυδάς Νικόλαος 
8) Φούρνος Καφέτζης Σπύρος
9) Εκτυπώσεις - Αφίσα Βιβλιοπωλείο "Γραφή"-Ελένη Παππού 
10) Φωτογραφία-Βίντεο Λίτσα -Βαγγέλης

Ιδού κι ένα μέρος της εμπεριστατωμένης ομιλίας του Θανάση Σχίζα 

Ένας από τους βασικούς λόγους της ανάγκης τακτικών επισκέψεων του μωρού σας στον Παιδίατρο είναι η χορήγηση των εμβολίων.Η πρώτη ερώτηση που γίνεται συνήθως από τους γονείς στον παιδίατρο μετά την εξέταση και τον πρώτο εμβολιασμό του παιδιού τους είναι.: «Γιατρέ, πότε πρέπει να έρθουμε για το επόμενο εμβόλιο;». Η χορήγηση των εμβολίων ως απαραίτητη φροντίδα για το μεγάλωμα υγιών παιδιών είναι χαρακτηριστικό προηγμένης κοινωνίας.
Τα εμβόλια περιέχουν αντιγόνα, δηλαδή ουσίες που προέρχονται από λοιμογόνους παράγοντες (ιούς ή μικρόβια), επεξεργασμένους με τέτοιον τρόπο, ώστε χορηγούμενα στο μωρό να διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού, χωρίς να προκαλούν νόσηση. Σκοπός τους είναι η πρόληψη συγκεκριμένων σοβαρών νοσημάτων. Κάθε χρόνο τα εμβόλια προλαμβάνουν μέχρι 3 εκατομμύρια θανάτους και αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά. Χάρη στη συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού, οι αναπτυγμένες χώρες έχουν καταφέρει την εξάλειψη θανατηφόρων νοσημάτων, όπως η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα, αλλά και τη δραματική μείωση άλλων σοβαρών νοσημάτων, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, η ιλαρά και η ερυθρά.
Κάθε χώρα καταρτίζει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών με κριτήριο επιδημιολογικά, οικονομικά δεδομένα και στοιχεία αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των εμβολίων, το οποίο ανανεώνεται τακτικά. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα της χώρας μας, τα εμβόλια που πρέπει να γίνονται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, αρχίζοντας από τον 2ο μήνα, αφορούν την πρόληψη της διφθερίτιδας, του τετάνου, της πολιομυελίτιδας, του κοκκύτη, του αιμόφιλου της ινφλουέντσας τύπου Β, της ηπατίτιδας Β, του πνευμονιόκοκκου, του μηνιγγιτιδόκοκκου-C και του ροταϊού.
Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και έχουν ελάχιστες αντενδείξεις. Σε περίπτωση παρουσίας πυρετού, οι εμβολιασμοί αναβάλλονται μέχρι την ανάρρωση του μωρού. Πριν από τον εμβολιασμό, το μωρό πρέπει να εξετάζεται πάντοτε από παιδίατρο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι όλα τα εμβόλια διατηρούνται στο ψυγείο, ενώ πάντοτε πρέπει να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης τους.
Οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το συνιστώμενο χρονοδιάγραμμα, σε περίπτωση όμως αμέλειας χορηγούνται αργότερα, με την εξαίρεση του εμβολίου έναντι του ροταϊού που γίνεται αποκλειστικά στα βρέφη μέχρι την ηλικία των 8 μηνών. (Ροταϊός: για την οξεία γαστρεντερίτιδα)
Επίσης, αν για κάποιον λόγο δε γίνει μία δόση στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα, οι προηγούμενες δόσεις δεν χάνονται και ο εμβολιασμός συνεχίζεται από εκεί και πέρα. 
Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς συμπίπτει για τους περισσότερους γονείς με την κατάλληλη χρονική στιγμή για έναν γενικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους. Η όραση, η ακοή, η σωματική ανάπτυξη είναι συνήθως οι τομείς που προηγούνται στον παιδιατρικό έλεγχο. Στην συνέχεια, όμως, πρέπει να δοθεί προσοχή και στα εμβόλια που πρέπει να γίνουν – τα προγραμματισμένα ή αυτά που παραμελήθηκαν.
Άλλωστε, τα εμβόλια στις μέρες μας αποτελούν το σημαντικότερο μέσο της προληπτικής ιατρικής και διαφυλάττουν την υγεία των παιδιών από σοβαρά προβλήματα για όλη την ζωή τους.
Τα απαραίτητα εμβόλια
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας, ο εμβολιασμός των παιδιών ξεκινά από το τέλος του 2ου μήνα και επαναλαμβάνεται κάθε έναν με δύο μήνες, μέχρι να συμπληρωθούν οι δόσεις των εμβολίων.
Τα εμβόλια κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού είναι πολλά και αφορούν τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα-Β (όλα αυτά μπορούν να γίνουν και μαζί σαν εξαπλό εμβόλιο), τον πνευμονιόκοκκο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο-C (νέο εμβόλιο υποχρεωτικό 120 ευρώ, δυστυχώς δεν έχει μπει στην συνταγογράφηση και τον ροταϊό(γαστρεντερίτιδας). Έπειτα ακολουθούν επαναληπτικοί εμβολιασμοί.
Στους 15 μήνες το παιδί κάνει το εμβόλιο για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτδα, την ανεμοβλογιά, και τη δερμοαντίδραση μαντού, ενώ στους 18 μήνες γίνεται η τελευταία επαναληπτική δόση για μηνιγγίτιδα και την ηπατίτιδα-Α. Στα 2 έτη γίνεται η τελευταία επαναληπτική δόση για τον πνευμονιόκοκο.
Από την ηλικία των 6 μηνών έως 5 ετών, μία φορά τον χρόνο (συνήθως κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) τα παιδιά συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές και προστατεύει τα παιδιά από βαριάς μορφής γρίπη που μπορεί να τα «στείλει» ακόμα και στο νοσοκομείο.
Στα 5 έτη, που το παιδί θα πάει στο νηπιαγωγείο, γίνονται επαναληπτικά εμβόλια ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας και ανεμοβλογιάς (είτε ξεχωριστά είτε σε μία σύριγγα).
Εφόσον μέχρι τα 5 έτη οι εμβολιασμοί έχουν γίνει σωστά, δεν υπάρχει άλλο εμβόλιο να γίνει μέχρι την ηλικία των 11 ετών. Στα 11 έτη, πλέον, υπάρχει ειδικά κατασκευασμένο για έφηβους και ενήλικες τετραδύναμο εμβόλιο που θα συνεχίσει να το προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα. Επίσης, καλό είναι να γίνει ένα ακόμα νέο εμβόλιο μηνιγγίτιδας που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα και προστατεύει από στελέχη μηνιγγιτιδοκόκκου.
Από τα 11 χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής μας, οι γιατροί συνιστούν εμβολιασμό για διφθερίτιδα και τέτανο, μία φορά κάθε 10 χρόνια. Τα κορίτσια ηλικίας από 12 έως 15 ετών πρέπει επιπλέον να κάνουν το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο είναι δωρεάν.
Εμβολιασμοί και σχολείο
Προκειμένου να εγγραφούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όλα τα παιδιά στην Ελλάδα υποχρεούνται να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Πρόσφατα, μάλιστα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως πιστοποιητικά υγείας για εγγραφή στο σχολείο θα χορηγούνται από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Για τον σκοπό αυτό, συγκροτούνται αυτές τις μέρες κλιμάκια γιατρών με ειδικότητες οδοντιάτρων, καρδιολόγων, οφθαλμιάτρων και κατά περίπτωση παιδιάτρων που θα εξυπηρετούν τους προσερχόμενους γονείς, με κατάλληλο προγραμματισμό, στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα κέντρα υγείας. 
Αφού το παιδί ελεγχθεί από τις παραπάνω ειδικότητες θα λαμβάνει ένα ενιαίο πιστοποιητικό υγείας, εύκολα και γρήγορα.
Στο σχολείο πλέον, στην Ά Δημοτικού έχει καθιερωθεί να γίνεται το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG). Tο εμβόλιο προφυλάσσει από την ασθένεια παιδιά με αρνητική αντίδραση στο τεστ Mαντού. Δεν είναι υποχρεωτικό εμβόλιο, ωστόσο οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να γίνεται για προληπτικούς λόγους.
Δωρεάν Παιδικός Εμβολιασμός για ανασφάλιστους και άνεργους γονείς
Αξίζει να αναφερθούμε στην Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, που ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από την 1η Σεπτεμβρίου 2012.
Πιο συγκεκριμένα, σε 7 σημεία της Αθήνας - στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα 6 παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ν. Ηρακλείου, Περιστερίου και στη Μητρόπολη Περιστερίου θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους ανωτέρω εμβολιαστικούς σταθμούς.
Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών δίνονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στο τηλέφωνο 801 - 11 – 90009 και στη διεύθυνση Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος.

Θανάσης Σχίζας
Υπεύθυνος Διαχείρισης Αντιδραστηρίων 
Φαρμακευτικό Τμήμα 
Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών. Π. @ Α Κυριακού
Ιδού και μερικά live στιγμιότυπα από την εκδήλωση του Συλλόγου Τριτέκνων Φυλής



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου