Υπό διωγμόν ο Πολιτισμός μας

ΜΑΥΡΑ ΚΙ ΑΡΑΧΛΑ! 

Του Πάνου Σκουρολιάκου (Ηθοποιού- Μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ).

Συναντήθηκαν οι βουλευτές της επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Πολιτισμού, με τον υπουργό πολιτισμού, Κ. Τασούλα. Διαβάζω το ανακοινωθέν τους και διαπιστώνω πως ακόμα κι αν τα περιμένουμε όλα από μια κυβέρνηση που έχει παραδοθεί άνευ όρων στον ξένο παράγοντα, τέτοια κυνική ομολογία της πλήρους αδιαφορίας του Υπουργείου Πολιτισμού για τον Πολιτισμό, δεν την χώραγε το μυαλό μας. 
Χωρίς σχέδιο, χωρίς συνολική άποψη, χωρίς γνώση, (μα καλά ούτε συμβούλους της προκοπής δεν έχουν;), ξεδίπλωσε την πολιτική της κυβέρνησης στη «βαριά βιομηχανία μας» όπως τους αρέσει να αποκαλούν τον πολιτισμό.
Αφού οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο παρελθόν στήριξαν το Μέγαρο Μουσικής, τώρα που κατέρρευσε, το «κρατικοποιούν» ( αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι) όπως «κοινωνικοποιούσαν» παλιά τις φαλιρισμένες επιχειρήσεις. Με καμάρι δήλωσε ο κ. υπουργός, πως δεν προτίθεται να κλείσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ούτε να το συγχωνεύσει με το Εθνικό! Σπουδαία εξαγγελία, στ αλήθεια! Σημαντικά φεστιβάλ, όπως το Κινηματογραφικό της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ή θα βρουν χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια, ή θα κλείσουν. Γενικές και αόριστες υποσχέσεις για στήριξη των μουσείων όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Εναλίων Αρχαιοτήτων του Πειραιά. Καμία δέσμευση, κανένα πρόγραμμα.
Ας μη μιλήσουμε για τις εργασιακές σχέσεις που αφορούν τους ανθρώπους του πολιτισμού. Καμία ασφάλιση, καμία εξασφάλιση της αξιοπρέπειας, και του έργου τους.
Τι να πούμε για τον Πολιτισμό στην Πολύπαθη Περιφέρεια Αττικής. Σε ποιο σημείο της έχει ληφθεί κάποια πρόνοια; Είτε σε μουσεία είτε σε ανύπαρκτες ορχήστρες ή θέατρα. Ακόμα και τα μουσικά σχολεία όπως αυτό της Παλλήνης, τελούν υπό διωγμόν κυριολεκτικά.
Δεν περιμένουμε βεβαίως από μία κυβέρνηση σαν αυτή που έχουμε τώρα σπουδαία πράγματα. Θα θέλαμε όμως να δούμε μια μικρή έστω φροντίδα για αυτό το σπουδαίο αγαθό που γεννά ο τόπος και οι άνθρωποί του. Θα περιμέναμε έναν ελάχιστο έστω σεβασμό στο πολιτιστικό αγαθό!
Και ελπίζουμε, να έρθει η ώρα, που η Περιφέρεια της Αττικής από τα Μέγαρα μέχρι τον Ωρωπό, τον Μαραθώνα και το Σούνιο ως την Βούλα, θα απολαμβάνουν τα πολιτιστικά αγαθά που τους αξίζουν!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου