Εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης για το Πολυτεχνείο από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Φυλής

Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος 
του Συνδέσμου Εξορισθέντων – Φυλακισμένων της Δικτατορίας Νίκος Τριανταφύλλου 
Η Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Ντίνα Νικολοθανάση ήταν εκείνη που άνοιξε την εκδήλωση, καλωσορίζοντας το κοινό 
Ο Στάθης Βλάχος είχε την ευθύνη της προβολής του Video - αφιερώματος στο Πολυτεχνείο καθώς και του πλούσιου φωτογραφικού υλικού 
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Θόδωρος Χαμαλίδης κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στη μεγάλη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, το απόγευμα της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου 
Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τα 41 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα του Νοέμβρη του 1973 διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Φυλής το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Φυλής. 

Το καλωσόρισμα έγινε από τη Γραμαμτέα του Σωματείου Ντίνα Νικολοθανάση, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δ.Σ, Θόδωρος Χαμαλίδης ο οποίος επεσήμανε πως το Σωματείο έχει σκοπό να διοργανώσει και άλλες εκδηλώσεις που εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι και ο Λαός, για ελευθερία και κοινωνικές κατακτήσεις. Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη μεγάλη αντκαπιταλιστική Πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία το απόγευμα της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου.

Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης υπήρξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξορισθέντων – Φυλακισμένων της Δικτατορίας Νίκος Τριανταφύλλου, ο οποίος μιλώντας από στήθους μετέφερε στο κοινό της δικές του προσωπικές αναμνήσεις αλλά και ιστορικά στοιχεία που περιλαμβάνει η επετειακή διακήρυξη της «ΣΦΕΑ», στην οποία αναφέρονται τα εξής:

41 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 
την Κατάρρευση της Δικτατορίας 
της 21ης Απριλίου 1967 
Ο «ΣΦΕΑ 1967-1974» με τη συμπλήρωση 41 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, που επήλθε κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της κατά του ελληνικού λαού, της ασίγαστης λαϊκής πάλης, της απομόνωσής της και της προδοσίας της Κύπρου, για άλλη μια φορά υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για ΨΩΜΙ-ΠΑΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. 
Παρά τις αλλαγές που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, ως αποτέλεσμα των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων, θεωρούμε ότι τα οικονομικά κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού μας ακρωτηριάζονται από τη δράση του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων για το μέγιστο κέρδος σε βάρος του λαού, που σήμερα γίνεται πιο φανερό, στα πλαίσια της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. 
Σήμερα Συνεχίζουμε τον αγώνα, τιμώντας τους πάνω από 150 νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα, τους πάνω από 10.000 πολιτικούς δεσμώτες των φυλακών και των εξοριών (Γυάρος, Λέρος, Αλικαρνασσός, Αβέρωφ, Ωρωπός, Κορυδαλλός, Γεντί-Κουλέ, Αίγινα, κ.λ.), τους χιλιάδες πολίτες που ανακρίθηκαν στα αστυνομικά τμήματα, τους δεκάδες φοιτητές που στρατεύτηκαν και όσους αναμετρήθηκαν με τη χουντική βαρβαρότητα, προσβλέποντας σε ευτυχισμένους καιρούς που θα’ ρθουν. 
Διάφοροι κύκλοι, καιρό τώρα προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη για τα βάσανα του λαού –για την οικονομική κρίση, στη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα, στη γενιά του πολυτεχνείου και των μεταπολιτευτικών αγώνων. Επιχειρούν να στρέψουν την μια κατηγορία εργαζομένων ενάντια στην άλλη, αποκρύπτοντας έτσι τις ευθύνες που βαραίνουν αποκλειστικά το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τους πολιτικούς εκφραστές του, που κυβέρνησαν τα 40 αυτά χρόνια τη χώρα μας. 
Αν ορισμένοι «αντιστασιακοί» αξιοποίησαν στη συνέχεια τις «περγαμηνές» τους για «πολιτική καριέρα» σε βάρος του λαού, ως πολιτικό προσωπικό των αστικών κομμάτων και πλαισίωσαν τον κρατικό μηχανισμό, αυτό σε τίποτα δεν μειώνει την προσφορά των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που πορεύτηκαν σε όλη τους τη ζωή ορθοστατούντες και ορθοβαδιζοντες, πιστοί στις αγωνιστικές παραδώσεις του λαού μας, αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. 
Αγωνιστήκαμε κατά της χούντας, για ψωμί –παδεία- ελευθερία, αλλά και για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών που την έθρεψαν: την Αμερικανοκρατία, το ΝΑΤΟ, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που στήριξαν και στηρίζουν την ασυδοσία, τα κέρδη των πολυεθνικών, ντόπιων και ξένων. 
Γι’ αυτό και σήμερα αντιπαλεύουμε την πολιτική των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., που οικοδομούν τον εργασιακό μεσαίωνα, που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε απασχολήσιμους, χωρίς δικαιώματα, διευρύνοντας την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, εμπορευματοποιούν τους τομείς της υγείας, πρόνοιας και παιδείας, εντείνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. 
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, που αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης, δεν ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα της στιγμής, όσο και αν δεν οργανώθηκε από κάποια οργάνωση, ωστόσο είχε τη βάση της στους αγώνες που προηγήθηκαν. Είχε τη βάση της στη σθεναρή στάση των πολιτικών κρατουμένων, στην ίδρυση των αντιδικτατορικών οργανώσεων, στις εργατικές –αγροτικές –φοιτητικές κινητοποιήσεις, στο κίνημα του Ναυτικού, στις δυναμικές ενέργειες μεμονωμένων ομάδων. 
Το πολυτεχνείο ανέδειξε ότι ο αγώνας για ψωμί–παιδεία-ελευθερία-λαϊκή κυριαρχία, συνδέεται όχι μόνο με τον όρο να φύγει η χούντα αλλά και με τον όρο να απαλλαγεί ο λαός από τις βαθύτερες αιτίες που την έθρεψαν, την επέβαλλαν και τη στήριξαν. 
Η εξέγερση του Νοέμβρη, διέλυσε τις αυταπάτες αυτών που περίμεναν τη διέξοδο από την όξυνση των αντιθέσεων στους κόλπους της χούντας και από την παρέμβαση των δήθεν φιλέλληνων των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ. 
Διέλυσε τις αυταπάτες εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που είδαν στο «πείραμα» Μαρκεζίνη τη δυνατότητα της φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος και του εκδημοκρατισμού του και δήλωσαν συμμετοχή. 
Έδειξε ότι η στέρεα ελπίδα βρίσκεται στη δύναμη του μαζικού λαϊκού αγώνα και όχι στο συμβιβασμό, στην ηττοπάθεια, στη μοιρολατρία, στη συμόρφωση στις υποδείξεις, στον «από μηχανής θεό», στην υπόκληση στο μικρότερο κακό, που τότε και σήμερα αντιπαλεύουμε. 
Απέδειξε πως δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες, εκτος από αυτούς που δεν δίνονται. 
40 Χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας και 70 χρόνια μετά την εκδίωξη των Ναζί από τη χώρα μας, ο φασισμός στη χώρα μας και στην Ευρώπη σηκώνει κεφάλι. Τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα η ιστορία καταγράφει την αξιοποίησή του από το σύστημα, για τον εκφοβισμό, το κτύπημα του εργατικού -λαϊκού κινήματος, την κατάργηση των καταχτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 
Δεν παραγράφονται τα εγκλήματα του Φασισμού - Ναζισμού κατά της ανθρωπότητας. 
Δεν ξεχνιούνται τα δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κρεματόρια (Άουτσβιστ, Νταχάου, Μαουτχάουζεν, Μπέλσεν, Μπούχενβαλντ, κ.λ.). 
Δεν ξεχνιούνται τα ολοκαυτόματα (Δίστομο, Χορτιάτης, Καλάβρυτα, Κούρνοβο, Μπλόκο Κοκκινιάς, Κάνδανος κ.λ.), οι μαζικές εκτελέσεις στο Χαϊδάρι, στην Καισαριανή….. 
Σήμερα, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αποθρασυνόμενα, από την ανοχή του συστήματος- κύκλοι του οποίου τους παρέχουν οικονομική, ηθική και πολιτική υποστήριξη- χτυπούνε σε εργατικές γειτονιές, με στόχο να σπείρουν το φόβο, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου και των κεφαλαιοκρατών. 
Καλούμε τους εργαζόμενους και τους νέους να απομονώσουν -σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε λαϊκή γειτονιά- τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τους απόγονους των ναζί και των δωσίλογων, τους νοσταλγούς της δικτατορίας. 
Καλούμε τους εργαζόμενους να απορρίψουν ως ανιστόρητη και επικίνδυνη τη θεωρία των δυο άκρων, που πλασάρουν κύκλοι της Ε.Ε. και κυβερνητικά στελέχη, θεωρία που επιχειρεί να ταυτίσει τους θύτες με τα θύματα, τον οργανωμένο πολιτικό και συνδικαλιστικό αγώνα, με την εγκληματική δράση της Χ.Α. 
Μπροστά σ’ αυτήν την εξέλιξη χρειάζεται, να δυναμώσει η πίστη του λαού στη δύναμή του. 
Να ενισχυθούν οι διεργασίες ανασύνταξης και ενίσχυσης του εργατικού λαϊκού κινήματος και ο αγώνας για απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης –ΕΕ –ΔΝΤ, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της πολιτικής αυτής. 
Για να ανοίξει ο δρόμος, ώστε ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. 
41 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 
και 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ την εκδίωξη των Ναζί από τη χώρα μας, 
Διδασκόμαστε από την ιστορία μας. 
Συνεχίζουμε τον αγώνα. 
Για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας. 
Για ζωή με δικαιώματα, με την κατάργηση κάθε καταπίεσης και εκμετάλλευσης. 
Για την κοινωνία των προσδοκιών, των ονείρων και των αγώνων μας. 
«Σ.Φ.Ε.Α.» 1967-1974» 

Τα μέλη του Δ.Σ του Σωματείου Άννα Τσαμπούκου, Νίκος Σταυράκης και Σπυριδούλα Βερούτη, παρακολούθησαν τους ομιλητές με ενδιαφέρον 
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού "Η Γρίζα", Αλέξανδρος Σύρμας...
... και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Κρητικός ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου 
Με τη λήξη των ομιλιών ο Θόδωρος Χαμαλίδης ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης και του αντιδικτατορικού αγώνα, όπερ κι εγένετο 
Ο Χρήστος Παππούς  με τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης και Πρόεδρο 
του Συνδέσμου Εξορισθέντων – Φυλακισμένων της Δικτατορίας κ. Νίκο Τριανταφύλλου 
Ο Δήμαρχος αντί ενός τυπικού χαιρετισμού αναφέρθηκε στις προσωπικές του αναμνήσεις 
Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς από την πλευρά του, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Σωματείου για την διοργάνωση της επετειακής επισημαίνοντας ότι τα ιδανικά και οι αγώνες του Πολυτεχνείου ενάντια στην δικτατορία, παραμένουν επίκαιρα. 

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στις προσωπικές του αναμνήσεις, καθώς όπως τόνισε τότε ήταν μαθητής στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού αλλά ο νονός του ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αποτέλεσμα να βιώσει ώρες αγωνίας μέχρι τη στιγμή που έμαθε πως είναι καλά. 
"Από το συγκεκριμένο γεγονός που με σημάδεψε, άρχισα να ψάχνω την ιστορία του Πολυτεχνείου" εξομολογήθηκε απευθυνόμενος στα μέλη του Σωματείου και στους ομιλητές. 
Ο Χρήστος Παππούς εξάλλου, στο τέλος της εκδήλωσης καλωσόρισε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξορισθέντων – Φυλακισμένων της Δικτατορίας κ. Νίκο Τριανταφύλλου και είχε μαζί του, όπως και με μέλη του Σωματείου, ενδιαφέρουσα συνομιλία.

Στην είσοδο της αίθουσας εκδηλώσεων του Δημαρχείου,  υπήρχε φωτογραφική έκθεση με ντοκουμέντα του Πολυτεχνείου, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σχετικό Video 
Πάρτε μια live γεύση από τον χαιρετισμό του Προέδρου του Σωματείου, Θόδωρου Χαμαλίδη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου