Ραντεβού δύο χωριών, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Γκόλτσιο…

Eπάνω σκηνές από την ευλογία της πίτας τω Κοκκινοπλιτών και κάτω ο Βασίλης Γκόλτσιος επιδίδεται στο παραδοσιακό παιγνίδι της "χάσκας" και με το φλάμπουρο που συμβολίζει τον πετυχημένο γάμο
Τι κοινό έχουν η Χασιά με τον Κοκκινοπλό Ελασόνας; Εκ πρώτης όψεως τίποτα, αφού πρόκειται για δύο χωριά που βρίσκονται, αντιστοίχως, κοντά στα βουνά της Πάρνηθας και του Ολύμπου και τα χωρίζει μια χιλιομετρική απόσταση τουλάχιστον 400 χιλιομέτρων. Κι όμως, τα δύο αυτά χωριά έχουν κοινό σημείο αναφοράς το Βασίλη Γκόλτσιο, το δυναμικό συμπολίτη μας με τη διαχρονική παρουσία στα κοινά, που κατάγεται από τον Κοκκινοπλό. Οι Κοκκινοπλίτες έχουν την ίδια γνώμη για το Βασίλη, εξ ου και τον έχουν αναδείξει Πρόεδρο του Συλλόγου της Αθήνας. Κι εκείνος, όπως το συνηθίζει, τα τελευταία χρόνια, κάλεσε τους συντοπίτες του να κόψουν μαζί την πίτα του Συλλόγου τους στην ταβέρνα ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ της Χασιάς, την περασμένη Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου.
Στη σύντομη ομιλία του ο Βασίλης Γκόλτσιος ευχήθηκε, σε όλους, καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο και κάλεσε τον πατέρα Κανέλλο Αδαμόπουλο να ευλογήσει την πίτα.



Ακολούθως έκανε το καθιερωμένο προσκλητήριο απόντων, τιμώντας τη μνήμη εκείνων που έφυγαν την περασμένη χρονιά. Τέλος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στους καταστατικούς σκοπούς του συλλόγου εμπίπτουν η διάσωση των εθίμων του Κοκκινοπλού, η προβολή του στο πανελλήνιο και η σύνδεση της νέας γενιάς Κοκκινοπλιτών με τη γενέθλια γη. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η αναβίωση του εθίμου της «χάσκας» με τη συμμετοχή των νεότερων μελών και κυρίως των παιδιών. 
Ο Βασίλης Γκόλτσιος δεν παρέλειψε ακόμα να προβάλει στο βίντεο σκηνές από την περσινή εκδήλωση, αλλά και στιγμιότυπα από παραδοσιακό γλέντι στον Κοκκινοπλό με τη συμμετοχή του ιδίου κι άλλων μελών του συλλόγου. Όσο για την καθιερωμένη ενημέρωση των μελών του συλλόγου, έγινε μέσω της διανομής του έντυπου ενημερωτικού δελτίου που επιμελείται ο Βασίλης, το οποίο αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον Κοκκινοπλό και το εμβληματικό βουνό των θεών του Ολύμπου με το οποίο συνδέεται άρρηκτα. Επίσης μοίρασε το βίντεο της εκπομπής του Νίκου Μάνεση «60 λεπτά Ελλάδα» με θέμα τον Όλυμπο.
Δείτε μερικά αποσπάσματα από την εκπομπή:





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου