Το αυτονόητο έγινε στη Φυλή «Ανατολικό ζήτημα»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΛΤΣΙΟΣ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ

Σε άλλες Μητροπόλεις και Μοναστήρια, θεωρείται αυτονόητο. Στην Φυλή έγινε… Ανατολικό ζήτημα. 
Για την μεταφορά και λιτάνευση Ιερών Εικόνων ο λόγος. 
Στην εφημερίδα « Ελευθερία της Λάρισας», διαβάζουμε: 
Μεταφορά Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας. Κι εκεί υπάρχουν ηγουμενοσυμβούλια. Κι εκεί λειτουργούν Μητροπολιτικά Συμβούλια. Και για την Μονή Ολυμπιωτισσας ισχύει το αυτοδιοίκητο. Κι εκεί το ίδιο Εκκλησιαστικό Δίκαιο ισχύει. Εκεί όμως πρυτανεύει η λογική.
«Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και με κωδωνοκρουσίες, έγινε στην Ελασσόνα η καθιερωμένη (την Κυριακή – αρχή του Τριωδίου) μεταφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ολύμπιώτισσας από την έδρα της (το ιστορικό μοναστήρι της Ολυμπιώτισσας), στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου(συνοικία Αμπελοκήπων).
Αρχικά, εψάλλη στην Ι. Μονή και στην πεζή μεταφορά ο Παρακλητικός Κανόνας και στη συνέχεια, κατά την υποδοχή της Εικόνας, στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, Παράκληση και Εσπερινός. 
Συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης-προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ι. ναού Αγίου Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μ. Ελασσώνος, πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός, οι ιερείς π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Χρήστος Γεροφάκας και ο διάκονος π. Γεώργιος Σαπουνάς, ενώ συμμετείχαν δεκάδες πιστοί από ενορίες της Ελασσόνας».
Επειδή, όπως πληροφορούμεθα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την επαναφορά του εθίμου της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ιεράς Μονής Κλειστών  στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Φυλής ελπίζουμε:
Η Γλυκοφιλούσα Παναγία μας, να τους φωτίσει και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Το παράδειγμα της Μητρόπολις Ελασσόνας και της Ιεράς Μονής Ολυμπιωτίσσης ,ας τους χρησιμεύσει σαν οδηγός. Αρκετά προβλήματα έχει σήμερα ο κόσμος πολλά εκ των οποίων είναι προβλήματα επιβίωσης.  
Ας μη  δημιουργούμε προβλήματα  «εκ του μη όντος».
Η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνει και όχι να διχάζει.
Ένα μη πρόβλημα ας μη το κάνουμε…Ανατολικό ζήτημα.  

Ο Βασίλης Γκόλτσιος  ήταν Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου στον τ. Δήμο Φυλής.   

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου