Δοσίλογοι της Χασιάς συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς στη δολοφονία του '44 δήλωσε ο Παππούς




Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς και η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής Ελένη Λιάκου

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των δολοφονηθέντων το 1944, από τους Γερμανούς, αμάχων Λιοσωτών και Χασιωτών, τελέστηκε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015, στη Φυλή (Χασιά). 

 Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά στο μνημείο που βρίσκεται στο δρόμο από Φυλή προς Μονή Κλειστών, παρουσία εκπροσώπων της διοίκησης του Δήμου Φυλής και συγγενών των φονευθέντων.
Παρευρέθηκε επίσης, για πρώτη φορά αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων «Η Γρίζα», με επικεφαλής τον Πρόεδρό του ΔΣ, Γιώργο Καραϊσκάκη. Πρόθεση του Συλλόγου είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης κάθε χρόνο.
Στη μνήμη των πεσόντων κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής, Ελένη Λιάκου. 
Στη σύντομη ομιλία του, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς αναφέρθηκε με συγκίνηση στα θύματα των Γερμανών. «Το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς, με τη βοήθεια των δοσίλογων συνεργατών τους, που δυστυχώς κάποιοι εξ αυτών ήταν και συντοπίτες μας. Όλα αυτά ξυπνούν δυσάρεστες μνήμες που πρέπει να ξεπεράσουμε γιατί δηλητηριάζουν τις ψυχές μας» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις επαφές για να ανακηρυχθεί η Φυλή «Μαρτυρική Πόλη».
Αναφερόμενος στα θλιβερά γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος υπογράμμισε ότι στην τοποθεσία που βρίσκεται το μνημείο δεν έγινε μάχη αλλά δολοφονία. «Εδώ δεν έγινε καμία μάχη, οι άνθρωποί μας δεν είχαν όπλα στα χέρια. Τους έβγαλαν μέσα από τα σπίτια, τους πήρανε από το καφενείο, τους πήραν από το δρόμο και τους φέρανε εδώ όπου τους δολοφονήσανε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι στη Χασιά, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ 11 Χασιώτες και Λιοσιώτες, σε αντίποινα της επιχείρησης ανταρτών κατά γερμανικού στρατιωτικού οχήματος στην είσοδο του χωριού, στις 23 Αυγούστου 1944, στην οποία σκοτώθηκαν από χειροβομβίδα τρεις Γερμανοί. 
Σε αντίποινα της ίδιας ενέργειας των ανταρτών είχε προηγηθεί στις 23 Αυγούστου επίθεση των Γερμανών στη Χασιά με πολυβόλα, με αποτέλεσμα να καεί ολόκληρο το χωριό.

1 σχόλιο: Γράψτε το σχόλιο σας...