Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας γύρω από το Δημαρχείο Φυλής


Την οριστικοποίηση της συνεργασίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Δήμου Φυλής, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού προγράμματος CESBA MED, αποφάσισε η συντονιστική ομάδα που έχουν συγκροτήσει οι δύο φορείς, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 στο Δημαρχείο των Άνω Λιοσίων. 

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Κωνσταντίνος Α. Μπαλαράς, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, η επιστημονική συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Πόπη Δρούτσα, οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δημάρχου Μαρίνα Νικολοπούλου και Γιάννης Λιάκος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Σχίζας. 
Η συμμετοχή του Δήμου Φυλής στο Ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα εντάσσεται στη στρατηγική βελτίωσης του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, με στόχο να αποτελέσει, μεσοπρόθεσμα, πρότυπο πράσινου Δήμου. 
Το CESBA MED υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Interreg MED Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας για Βιώσιμες Πόλεις της Μεσογείου με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 
Το Έργο στοχεύει στον συνδυασμό διαφόρων βασικών δεικτών επίδοσης σε μια νέα διαδικασία λήψης αποφάσεων που υποστηρίζει τους χρήστες στην αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας των διαδικασιών και διευκολύνει τις συνέργειες για την ανάπτυξη, παρακολούθηση και αξιολόγηση μεγάλης κλίμακας ενεργειακών ανακαινίσεων κτιρίων και βιώσιμης τοπικής αστικής ανάπτυξης. 
Ένας από τους κύριους στόχους του Έργου είναι το «Διαβατήριο MED» για δημόσια κτίρια και γειτονιές, για την αντικειμενική σύγκριση μεταξύ Μεσογειακών πόλεων-δήμων, που θα υποστηρίζει την εφαρμογή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΕΕ COM (2014) 445 για την ανάπτυξη ενός πλαισίου κοινών δεικτών απόδοσης. Στο CESBA MED συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς από Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία και Μάλτα, καθώς και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (πχ Μασσαλίας, Τορίνο, Βαρκελώνης). 
Στα πλαίσια του Έργου, έχουν προγραμματιστεί πιλοτικές εφαρμογές σε 9 Μεσογειακές περιοχές και έκδοση Διαβατηρίου για μια «γειτονιά» και 2 δημοτικά ή δημόσια κτίρια σε κάθε περιοχή. 
H ελληνική πιλοτική εφαρμογή προτείνεται να υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Δημαρχείου Φυλής. Η Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, θα συλλέξει τα απαιτούμενα δεδομένα και θα πραγματοποιήσει μια αρχική εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και την έκδοση του Διαβατηρίου, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια του Έργου. Στη συνέχεια θα γίνει εκτίμηση 2 σεναρίων με επεμβάσεις βελτίωσης προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένους στόχους και στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Η τελική έκθεση και τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής θα διατεθούν ελεύθερα στο Δήμο Φυλής και θα προβληθούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο στα πλαίσια των δράσεων διάχυσης των αποτελεσμάτων του Έργου.
Η συμμετοχή στην Πιλοτική Εφαρμογή δεν έχει καμία οικονομική ή άλλη δέσμευση εκ μέρους του Δήμου Φυλής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου