Ξεκίνησαν τα έργα αναπαλαίωσης στο μεταβυζαντινό Ναό της Παναγίας στη Χασιά

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δημοτική Ενότητα Φυλής, σε υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης του Δημάρχου Χρήστου Παππού. 


«Ικανοποιούμε το πάγιο και διαχρονικό αίτημα των πολιτών και αποκαθιστούμε το ιστορικό αυτό διατηρητέο μνημείο που βρίσκεται στην καρδιά της Δημοτικής Ενότητας Φυλής. Αποτελεί μέρος της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία από την πρώτη μέρα της Διοίκησής μας αναδεικνύουμε με κάθε μέσον. Έτσι θα συνεχίσουμε», δεσμεύεται ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. 

Το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής χρηματοδοτείται από το Δήμο Φυλής, έχει προϋπολογισμό 480.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. 

«Είναι υποχρέωσή μας να διασώσουμε και να παραδώσουμε το μνημείο στις επόμενες γενιές και το κάνουμε με μεγάλη χαρά. Ο στόχος μας είναι η Φυλή να γίνει τουριστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους, να γίνει η προμετωπίδα της ανάπτυξης του Δήμου μας» τονίζει ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. 

Ήδη ο Δήμος Φυλής έχει παραχωρήσει αυτόνομο χώρο για τη στέγαση των αρχαιολόγων που έχουν αναλάβει το έργο συντήρησης και αποκατάστασης, και έχει συσταθεί η επιτροπή παρακολούθησης του έργου, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη, τον Ιανουάριο του 2018, από το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Σύμφωνα με την Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής: «Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί εξέχον δείγμα του σπάνιου τύπου των καμαροσκέπαστων βασιλικών της Αττικής. Είναι τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική μεταβυζαντινών χρόνων (17ου-18ου αιώνα). Το 1986 κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η σεισμική δράση, οι κακότεχνες και πρόχειρες νεωτερικές επεμβάσεις και ο χρόνος έχουν προκαλέσει φθορές εσωτερικά και εξωτερικά του μνημείου».














Φωτό Αρχείου από την υπογραφή της σύμβασης






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου