ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΩΚΟΣ: Ο φίλος της Φυλής που στην ανάγκη φάνηκε

Σύνδεσε το όνομά του με ένα μεγάλο όραμα. Σε μια εποχή που το νερό αναδεικνύεται στο σημαντικότερο αγαθό του 21ου αιώνα, έπαιξε κομβικό ρόλο στην υπόθεση της υδρολογικής αυτάρκειας του Δήμου Φυλής. Ο λόγος για το Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) Ανδρέα Τσώκο.
Ήταν εκείνος στον οποίο απευθύνθηκαν ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς και ο Αντιδήμαρχος Μαρίνος Σαρλάς, αναζητώντας λύση στο κρίσιμο ζήτημα του υδάτινου πλούτου του Δήμου Φυλής. Κι αυτό γιατί, ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει υπεύθυνη απάντηση στο ερώτημα, αν τα υδάτινα αποθέματα του Δήμου Φυλής είναι αξιοποιήσιμα, ήταν ένας επιστημονικός φορέας εγνωσμένου κύρους όπως η ΕΑΓΜΕ. Η ευτυχής συγκυρία ήταν ότι στη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΕΑΓΜΕ βρέθηκε ο Ανδρέας Τσώκος, ένας ανοιχτόμυαλος άνθρωπος με μεγάλη διάθεση κοινωνικής προσφοράς και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. 
Το αίτημα του Δήμου Φυλής αποτέλεσε πρόκληση για τον Γενικό Διευθυντή, αλλά και για την επιστημονική ομάδα της ΕΑΓΜΕ. Σήκωσαν τα μανίκια και παρέδωσαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, με έξι γεωτρήσεις, το ιδιόκτητο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Φυλής μπορεί να ενισχυθεί με τουλάχιστον 1,1 εκατ. κυβικά μέτρα πόσιμου νερού, ετησίως. 
Η μελέτη μπήκε στη φάση της υλοποίησης με τη δημοπράτηση του έργου διάνοιξης των έξι γεωτρήσεων από το Δήμο Φυλής. Όταν, μέσα από τον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, αναδειχθεί ο εργολάβος, θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις τις οποίες θα επιβλέψει η ΕΑΓΜΕ και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής. Την επόμενη χρονιά, εκτός απροόπτου, θα έχουμε ένα πρωτοπόρο περιβαλλοντικό έργο που μπορεί να αποτελέσει αποτελέσει πιλότο και για άλλους Δήμους.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι ο Ανδρέας Τσώκος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αφού σπούδασε Γεωλογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Παράλληλα έχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική δράση αφού έχει διατελέσει Γραμματέας της ΟΝΝΕΔ και παραμένει μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Μάλιστα το 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Ανδρέας είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Ζει με τη γυναίκα του Αιμιλία Γεωργοπούλου στο γειτονικό Δήμο Αγίων Αναργύρων, αλλά συχνάζει στο Δήμο Φυλής όπου, λόγω χαρακτήρος, έχει κάνει πολλούς φίλους, τους οποίους συναντά στα καφέ και στις ταβέρνες της περιοχής. Φίλους που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά με την τελευταία του παρέμβαση, αφού ο κόσμος της περιοχής εκτιμά αυτούς που προσφέρουν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου