Το συγκινητικό Ύστατο Χαίρε της Φωτεινής Γιαννοπούλου στον Αποστόλη Ζέρβα


 
Ο αποχαιρετιστήριος λόγος της πρώην Δημάρχου Ζεφυρίου Φωτεινής Γιαννοπούλου στην εξόδιο ακολουθία του συνοδοιπόρου της, για τέσσερεις αυτοδιοικητικές τετραετίες Αποστόλη Ζέρβα, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, σε όλους εκείνους που τον γνώρισαν, τον έζησαν και τον αγάπησαν μέσα από την πορεία και το έργο του. 

Ήταν λόγος από καρδιάς... Ήταν το ύστατο και μεγάλο Χαίρε σε έναν σπουδαίο άνθρωπο… 

Ακολουθούν τα λόγια της: 

Δήμαρχε, Συνοδοιπόρε και φίλε… 

Αποστόλη μας 

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για μένα, να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να σε αποχαιρετώ, σε αυτό σου το ταξίδι, στην Αιωνιότητα… 
Δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω, δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Μόλις προχθές μιλούσαμε… και για άλλη μια φορά θαύμασα τη δύναμή σου, τις αντοχές σου, την ισχυρή θέληση σου για ζωή, την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπιζες και πάλευες τα θέματα της υγείας σου, όλα μοναδικά στοιχεία της εξαιρετικής προσωπικότητάς σου.

Σε αυτούς τους πικρούς καιρούς που ζούμε, της πανδημίας και της μοναξιάς, η ξαφνική και μεγάλη απώλειά σου, βαραίνει ακόμη περισσότερο την ψυχή μας και μας κάνει να νοιώθουμε πόσο φτωχοί γινόμαστε χωρίς εσένα. 
Εσένα Δήμαρχε που ήσουν πάντα δίπλα μας με τη νηφάλια σκέψη σου, την πραότητα σου, το μεστό σου λόγο και τη Δίκαιη κρίση που σου επέτρεπε να συνθέτεις τη διαφορετικότητα των απόψεων και να δημιουργείς άριστες συνεργασίες, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις. 
Με προσήνεια στους συνεργάτες, στους εργαζόμενους και στους Δημότες. 
Η Δημοκρατικότητά σου, το ήθος και η εντιμότητά του χαρακτήρα σου, μας δίδαξαν όλους όσοι είμαστε κοντά σου και άφησαν παρακαταθήκες στους νεότερους και στον τόπο μας. 
Εσύ φίλε μας Αποστόλη, που όταν βρίσκαμε δυσκολίες στο Δήμο ή ακόμα και στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή, πάντα μας εμψύχωνες, και ο ελπιδοφόρος λόγος σου ήταν το στήριγμά μας, γιατί στη λέξη φιλία είχες δώσει το ουσιαστικό της περιεχόμενο και το αποδείκνυες έμπρακτα. 
Στην Αυτοδιοικητική σου διαδρομή, με τις επιλογές σου απέδειξες σε όλους πως καθόλου δεν σε ενδιέφεραν τα αξιώματα και οι “καρέκλες” του πρώτου ή του δεύτερου ρόλου, αλλά κύριο μέλημά σου ήταν να υπηρετήσεις αυτή την πόλη, να υπηρετήσεις την Ευθύνη και με έργο να προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ όπως έλεγες με το σύνθημά σου, το σύνθημά μας. 

Αφιέρωσες μεγάλο κομμάτι της ζωής σου Δήμαρχε στην πόλη του Ζεφυρίου - την άλλη μεγάλη αγάπη σου μετά την οικογένειά σου και το Ριζό – στερώντας πολλές φορές ακόμα και την φυσική παρουσία σου από το σπίτι σου, παραβλέποντας, ακόμα και θέματα της υγείας σου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματά της. Το ζήσαμε. 
Βασισμένη σε αυτή την αγάπη έγινε και η καταγραφή της Αυτοδιοικητικής και Ιστορικής διαδρομής του Ζεφυρίου, από τη σύσταση του στην πρώτη οργανωμένη Δομή του, μέχρι την κατάργησή του και την ένταξη του στο Δήμο Φυλής. 
Με πάθος και μεράκι μαζί με το γιό σου προχωρήσατε σε μια αξιόλογη ερευνητική δουλειά, που το αποτέλεσμά της ήταν η έκδοση ενός σπουδαίου βιβλίου για την πόλη μας. 

Σε ευχαριστούμε για όσα μας έδωσες Δήμαρχε και σε αποχαιρετούμε. 

Η αναχώρησή σου δεν κλείνει κύκλους και ιστορικά κεφάλαια – πως θα μπορούσε άλλωστε όταν εσύ μας δίδαξες να έχουμε πάντα άγρυπνα πάντα ανοιχτά τα μάτια και τις πόρτες της ψυχής μας, για να προσβλέπουμε στο καλύτερο μέλλον. 

Αντίθετα εσύ μας οδηγείς και τώρα να υπερασπισθούμε το έργο και τους αγώνες σου, να υπερασπισθούμε τη Μνήμη του τόπου μας, που δεν είχε και έχει μόνο προβλήματα αλλά και ανθρώπους μαχητές, ανθρώπους με αξίες. 

Θα είμαστε πάντα δίπλα στον μονάκριβό σου, το γιό σου Μηνά τον θαυμάσιο νέο επιστήμονα που μεγαλώσατε μαζί με την αγαπημένη Γεωργία σου. 

Προσωπικά, με Οδύνη σε αποχαιρετώ σήμερα Αποστόλη. 

Όχι μόνο σαν Δήμαρχο, Αυτοδιοικητικό, συνοδοιπόρο και φίλο, αλλά σαν έναν πολύτιμο αδελφό, που δεν θα έχω ποτέ πια. 

Καλό σου ταξίδι. 

*(Φωτό Αρχείου από το καλοκαίρι του 2018 στη θεμελίωση του Παιδικού Σταθμού Ζεφυρίου)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου