Βαθιά κατάνυξη και μεγαλειώδης συμμετοχή πιστών στη λιτάνευση του Επιταφίου στο Άγιο Κων/νο Άνω Λιοσίων

 


 


Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και πένθους τελέστηκε χθες Μ. Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, και η λιτάνευση του «Αχράντου Σώματος» του Θεανθρώπου, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στα Άνω Λιόσια, παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, μελών του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου και πλήθους πιστών.
Στην Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου και τη λιτάνευση προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, συνοδεία του προϊστάμενου του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη Τίτου Χρήστου και του πρωτοπρεσβύτερου Παναγιώτη Μυλωνάκη.
Άνδρες και γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού η Γρίζα, ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές, τηρώντας το έθιμο, στάθηκαν με σεβασμό, παραστάτες και φρουροί του άψυχου σώματος του Χριστού.
Με τις καμπάνες του Ιερού Ναού να χτυπούν πένθιμα , λαοθάλασσα πιστών με αναμμένα κεριά συνόδευσε με κατάνυξη τον Επιτάφιο που ξεκίνησε από τον Άγιο Κωνσταντίνο και ακολουθώντας τη διαδρομή μέσω των οδών Αχαρνών, Γεωργίου Παπανδρέου, Πέτρου Λιόσια, Δημαρχείου και Στρατηγού Λιόση κατέληξε πίσω στην οδό Μητροπόλεως.
Σε όλη τη διαδρομή η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής, υπό την διεύθυνση του Νίκου Καλομοίρη παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια αποδίδοντας τις δέουσες τιμές στον Επιτάφιο του Ιησού Χριστού, ενώ δεκάδες πιστοί περίμεναν την πομπή στους εξώστες των σπιτιών τους και στα πεζοδρόμια και κρατώντας αναμμένα κεριά ή και θυμιατήρια, έραιναν τον Επιτάφιο με ανθοπέταλα.
Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν στη συμβολή των οδών Δημαρχείου και Στρατηγού Λιόση συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών του Αγίου Κωνσταντίνου και του παρεκκλησίου του Αγίου Λουκά στον οποίο προεξήρχε ο πατέρας Φανούριος Μπριλής.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος υπογράμμισε την μεγαλειώδη συμμετοχή του κόσμου. « Έκπληξη μου έκαναν οι εκατοντάδες των εκατοντάδων των ευλαβών ανθρώπων. Ευλογημένος τόπος τα Άνω Λιόσια και ο Δήμος σας. Ετούτος ο Ναός που πλημμύρισε μέσα και έξω από πιστούς φωνάζει πως ο Θεός μας είναι ζωντανός» είπε.
Ο κ. Θεόδωρος ξεκίνησε το κήρυγμά του λέγοντας: «Θέλω να σιωπώ τέτοιες μέρες. Σήμερα δεν γίνεται κήρυγμα γιατί όλες αυτές τις ημέρες το κήρυγμα γίνεται απευθείας από τον Σταυρωθέντα και Ταφέντα Κύριό μας» ενώ τόνισε «Ενώπιον του Τιμίου Σταυρού, ενώπιον του Τάφου του Κυρίου μας, τέτοια μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, Αγία και Μεγάλη Παρασκευή ξημερώνοντας το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο ο καθένας από εμάς φεύγοντας από εδώ ας αφήσει «μικράν φωνήν» -όπως ο ληστής στο Σταυρό που ήταν ο πρώτος που εισήλθε στον Παράδεισο- για να βρει μεγάλη πίστη και δωρήματα από το Θεό».
Ο κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα «που με τιμά να είμαι απόψε εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο» όπως είπε. Ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως έκανε αναφορά σε όλους όσους συμμετείχαν στην Ακολουθία. Ξεκίνησε πλέκοντας το εγκώμιο του πατέρα Τίτου τον οποίο χαρακτήρισε ενθουσιώδη, ευλογημένο, δραστήριο και αεικίνητο κληρικό που νοιάζεται για το εκκλησίασμα και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους πατέρες Παναγιώτη, Φανούριο και Δημήτριο υπογραμμίζοντας «ως επισκέπτης σας δίνω την ευαρέσκεια της Εκκλησίας και τα θερμά μου συγχαρητήρια για αυτή την πολύωρη και μεγαλειώδη Ακολουθία της Ταφής του Κυρίου μας».
Ο μητροπολίτης Ηλιουπόλεως ευχήθηκε «με αγάπη» όπως είπε στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και το Δημοτικό συμβούλιο « ο Σταυρωθείς και Ταφείς Κύριός μας να περισκέπει το Δήμο Φυλής και απλόχερα ο Χριστός μας να στέλνει όλα τα δώρα και τις δωρεές στο Δήμο αυτόν».
Τέλος ο κ. Θεόδωρος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τη Φιλαρμονική του Δήμου ευχήθηκε στο σύλλογο Αρβανίτικου Πολιτισμού η Γρίζα « ο Κύριος μας να σας ριζώνει στην πίστη μας στον Θεάνθρωπο. Πολλά συγχαρητήρια. Το μάτι μου πολλάκις εστράφη απόψε σε εσάς και σας καμάρωσα για τη στάση, το ήθος και την ευλάβεια σας. Τιμάτε το σύλλογο και τον τόπο σας » είπε.
Στην Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου παρέστησαν ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, οι Αναπληρωτές Δημάρχου Βασίλης Γεωργιάδης, Χρυσούλα Κουράση, Μαρίνος Σαρλάς και Νίκος Χατζητρακόσιας, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Η ΠΑΡΝΗΘΑ» Γιώργος Μαυροειδής και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Άνω Λιοσίων Νίκος Λιόσης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου