Η Έλενα Σερδάρη μας συμβουλεύει πώς να καταπολεμήσουμε την κατακράτηση υγρών μια για πάντα!

 Η κατακράτηση υγρών αποτελεί κοινό πρόβλημα της πλειοψηφίας των γυναικών. Πρόκειται για φαινόμενο με κύρια συμπτώματα το φούσκωμα -ιδίως στην κοιλιακή χώρα-, τα πρησμένα πόδια και τους αστραγάλους, καθώς και το πρήξιμο στο πρόσωπο.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι το σώμα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατακράτηση υγρών καλό θα ήταν να μην ζυγιστούμε την επόμενη μέρα. Γιατί να αποφύγουμε τη ζυγαριά; Γιατί ως γνωστόν, σύμπτωμα της κατακράτησης υγρών αποτελούν και οι διακυμάνσεις βάρους.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε απαράβατα το διατροφικό μας πλάνο. Έτσι, μπορούμε εντός δύο ημερών να προχωρήσουμε κανονικά στην καταμέτρηση του βάρους μας.
Καθένας όμως ξέρει πως ο πιο απλός τρόπος να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να μην το προκαλέσεις. Έτσι, η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και τα νοσήματα του εντέρου μοιράζεται μαζί, μας tips, ώστε εκτός από την καταπολέμηση της κατακράτησης να επιτύχουμε και την εξαρχής αποφυγή της.

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου από αλμυρά και επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Μολονότι το Νάτριο προσδίδει στο σώμα μια πολύτιμη ουσία, η ποσότητά του στο αίμα μας είναι απαραίτητο να διατηρείται σε περιορισμένο επίπεδο. Ένα αρκετά αλμυρό γεύμα απελευθερώνει σημαντικό φορτίο νατρίου μέσα στο αίμα μας. Έπειτα ο οργανισμός θα δράσει όπως χρειάζεται προκειμένου να το "διαλύσει".
Αυτό θα γίνει κυρίως κατακρατώντας υγρά που θα παρατηρήσουμε την επόμενη μέρα με την μορφή πρησμένου προσώπου, χεριών και ποδιών.

Όμως, η αποφυγή της κατακράτησης υγρών δεν είναι πάντοτε στο χέρι μας.

Πέρα από την κατανάλωση αλμυρών ή επεξεργασμένων τροφίμων, η κατακράτηση ενδέχεται να οφείλεται και σε ορμονικές μεταβολές. Αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό της γυναίκας και το στάδιο του κύκλου στο οποίο βρίσκεται.

Για τους παραπάνω λόγους, θέτουμε ως προτεραιότητα να καταναλώνουμε περισσότερο νερό. Έτσι επιτυγχάνεται η γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η Έλενα υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 30ml ανά κιλό σωματικό βάρους, ενώ η ενδεικτική ποσότητα αυξομειώνεται ανάλογα με τις δραστηριότητες μας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εκτός από την ημερήσια πρόσληψη νερού, αυξάνουμε και το Κάλιο! Το κάλιο αποτελεί τον σημαντικότερο σύμμαχο μας στη ρύθμισης του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών, καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας στα κύτταρα. Εντός εισαγωγικών, το Κάλιο και το Νάτριο αντιμάχονται προκείμενου να διατηρούν τις ισορροπίες των υγρών. Δημοφιλείς πηγές Καλίου αποτελούν το κολοκύθι, η μπανάνα, η πατάτα, το γιαούρτι, τα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, η σάλτσα ντομάτας, ο σολομός, το μπρόκολο, τα λευκά φασόλια, το καρπούζι και οι σταφίδες.

Καθοριστική η συμβολή της άσκησης στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών

Και φυσικά, last but not least, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της κατακράτησης είναι και η φυσική άσκηση. Αυξάνοντας τα ημερήσια βήματά μας, σύντομα θα παρατηρήσουμε πως το φούσκωμα περιορίζεται, ενώ οι αλλαγές στον μεταβολισμό θα μας εκπλήξουν!

Αδυνατείτε να αντισταθείτε σε πειρασμούς όπως το fast food ή δεν μπορείτε να διαμορφώσετε το πλάνο διατροφής που θα σας σώσει από την δυσφορία που επιφέρει η κατακράτηση υγρών;

Η Έλενα Σερδάρη, σίγουρα διαθέτει τη λύση. Με πλήρεις οδηγούς διατροφής που υπακούν στις ανάγκες του δικού σας μοναδικού οργανισμού, η Έλενα μπορεί να σας απαλλάξει από τα συμπτώματα του φουσκώματος και της κατακράτησης υγρών!

Τα στοιχεία επικοινωνίας της διατροφολόγου Έλενας Σερδάρη δίνονται παρακάτω ενώ η κάρτα της βρίσκεται και στην αρχική σελίδα του fylarhos.blogspot.com!


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου