Η Έλενα Σερδάρη υποδέχεται το Καλοκαίρι με τα φρούτα και τα λαχανικά του Ιουνίου

 Φρούτα: Η καλύτερη συντροφιά στο ταπεράκι, το τραπέζι με τους φίλους, το απογευματινό σνακ, το βραδινό γιαούρτι. 100% γεύση, 0% περιορισμοί, αρκεί όπως μας συμβουλεύει η Έλενα Σερδάρη διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, να είναι της εποχής!


Κάθε φρούτο και λαχανικό ευδοκιμεί με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια ορισμένης περιόδου μέσα στο έτος. Είναι γεγονός πως όταν είναι ώριμα, τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά, είναι στα καλύτερά τους διατροφικά, καθώς και γευστικά. Για παράδειγμα, τα κεράσια είναι ώριμα και ζουμερά τον Ιούνιο, άρα το κατάλληλο διάστημα για να τα απολαύσουμε «στην εποχή τους» είναι τον Ιούνιο! 

Η σύγχρονη τεχνολογία, μας προσφέρει τη δυνατότητα να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά ακόμη και εκτός της εποχής τους. Τα εν λόγω τρόφιμα είτε καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, είτε προέρχονται από θερμότερες χώρες, όπου συλλέγονται πριν από την ώρα της συγκομιδής τους και ωριμάζουν μέχρι να φτάσουν στην χώρα παραλαβής τους. 


Στην πραγματικότητα αυτό είναι υπέρ μας; 


Μάλλον όχι και τόσο. Οι μέθοδοι που προαναφέραμε έχουν επίπτωση στη γεύση και τη διατροφική αξία των προϊόντων. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε, απλώς εάν συγκρίνουμε την γεύση και την μυρωδιά της κόκκινης αυγουστιάτικης ντομάτας με αυτή του θερμοκηπίου που τρώμε τον χειμώνα.


Ο Ιούνιος είναι ένας μήνας, όπου η ποικιλία των φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι τεράστια και καλύπτει κάθε γούστο. Γιατί λοιπόν να υποκύψουμε σε προϊόντα που δεν είναι της εποχής;


Ωστόσο η κατανάλωση τροφίμων που δεν είναι της εποχής δεν καθίσταται απαγορευτική. Σίγουρα είναι προτιμότερο να φάμε ένα φρούτο ή κάποια σαλάτα που θεωρείται εκτός εποχής, συγκριτικά με το να προτιμήσουμε ένα γεύμα χωρίς την συνοδεία σαλάτας ή να αντικαταστήσουμε το απογευματινό μας φρούτο με ένα γλυκό σνακ.


Εν ολίγοις χρειάζεται να απαλλαγούμε από ψυχαναγκασμούς και να ενδώσουμε σε ένα αγαπημένο φρούτο, ακόμη και αν είναι εισαγώμενο ή θερμοκηπίου, ωστόσο με μέτρο. Σε κάθε περίπτωση όμως, επιλέγοντας φρέσκα προϊόντα, αντίστοιχα θα είναι και τα οφέλη στο σώμα και τη διάθεση μας. 


Η Έλενα Σερδάρη για μας βοηθήσει να επιλέξουμε σωστά από τον πάγκο της λαϊκής παραθέτει φρούτα και λαχανικά που ενδείκνυνται για τον πρώτο μήνα του Καλοκαιριού. 


Φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα κορόμηλα, τα νεκταρίνια αλλά και οι βανίλιες θα μας δροσίσουν και θα μας ενυδατώσουν ώστε να αντεπεξέλθουμε στις πρώτες ζέστες.

Αρωματικά λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, το αγγούρι, η ντομάτα, τα φασολάκια και οι μπάμιες, είτε μαγειρεμένα σε ελαφριές καλοκαιρινές συνταγές της ελληνικής κουζίνας είτε απλώς μέσα σε φρεσκοκομμένες σαλάτες θα μας κρατήσουν χορτάτους και υγιείς.

Η  Έλενα Σερδάρη φυσικά υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Όσο παραμένουμε ενυδάτωμενοι η ενέργεια και διάθεση είναι σε υψηλά επίπεδα ενώ κρίσεις λαιμαργίας και άγχους περιορίζονται.


Για διατροφικές συμβουλές από την Έλενα κάθε εβδομάδα, μείνε συντονισμένος στο fylarhos.blogspot.com και στον επαγγελματικό λογαριασμό της Έλενας στο Instagram: nutri.plan_es. Για ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, που να ανταποκρίνεται στις δικές σου μοναδικές ανάγκες, τα στοιχεία επικοινωνίας της διατροφολόγου Έλενας Σερδάρη βρίσκονται παρακάτω καθώς και στην αρχική σελίδα του Φύλαρχου! 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου