Στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πόλεων 2022 συμμετείχε ο Δήμος Φυλής με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Χρήστο Παππού


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων αποτελεί την μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες με θέμα την συνεισφορά των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών στην υλοποίηση των Ενωσιακών Πολιτικών.
Βασικά αντικείμενα της ‘‘Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων Οκτώβριος 2022’’ ήταν μεταξύ άλλων: Η πολιτική συνοχής, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των Τοπικών Κοινωνιών.


Ο Δήμος Φυλής με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Χρήστο Παππού συμμετείχε μαζί με τις Περιφέρειες Pays de la Loire (ΓΑΛΙΑ), Umbria (ΙΤΑΛΙΑ) και Warminsko-Mazurskie Voivodeship (ΠΟΛΩΝΙΑ) στην ενότητα με τίτλο: «Περιφέρειες και Δήμοι: αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις συνοχής στην Ευρώπη»


Στην ομιλία του
ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστο Παππούς ανέπτυξε το εγχείρημα της Ενεργειακής Πολιτικής του Δήμου, την πρόοδο της υλοποίηση του, τον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο και εξέφρασε τις απόψεις του, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς κατά την ομιλία του που συνοδεύτηκε από προβολή διαφανειών (Power Point) μεταξύ άλλων , τόνισε τα εξής:

  • Χαίρομαι ιδιαιτέρως που στο πλαίσιο της 20ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων μας δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και για τον πρωτεύοντα ρόλο της κυκλικής οικονομίας στην τοπική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που προκύπτουν από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

  • Ο Δήμος Φυλής βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της περιφέρειας Αττικής, στους πρόποδες του όρους Πάρνηθα, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων απ’ το κέντρο της Αθήνας. Στο Δήμος μας βρίσκεται ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ελλάδας και ο μοναδικός ΧΥΤΑ στην Αττική.

  • Η πανδημία COVID-19, καθώς και η ενεργειακή κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την εφαρμογή πολιτικών, που συμβάλουν στην ευρωπαϊκή συνοχή και ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη βιώσιμη, σταθερή και χωρίς αποκλεισμούς, η οποία ενθαρρύνει μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, επιδιώκει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ένωσης και προωθεί την ανόρθωση της οικονομίας της, τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, καθώς και μια δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

  • Η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας αποτελεί συνειδητή επιλογή του Δήμου μας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, καθώς και στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του.

  • Για την επίτευξη των στόχων μας καθορίσαμε ως πολιτικές προτεραιότητες του Δήμου μας:

  • την αξιοποίηση του οικονομικού μας δυναμικού

  • την κατάκτηση του υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης

  • κυρίως μέσω μιας αποδοτικότερης χρήσης των τοπικών πόρων

  • την αξιοποίηση του οικονομικού δυναμικού της Φυλής

  • την ορθολογική χρησιμοποίηση των φυσικών της πόρων

  • τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

και τέλος μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Βέβαια, όλα αυτά έχοντας στο επίκεντρο την ευημερία των πολιτών και σε συνδυασμό πάντα με την υποστήριξη της χρήσης τοπικών πόρων.

  • Ο Δήμος Φυλής έχει σχεδιάσει και υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις.

  • Σε όλα τα σημεία του δημοτικού φωτισμού και τα 76 δημοτικά κτίρια αντικαταστήσαμε τους κοινούς λαμπτήρες με LED και σε αρκετά από αυτά τοποθετήσαμε φωτοβολταϊκά. Στα σχολικά κτίρια της Δημοτικής Ενότητας Φυλής τοποθετήσαμε αντλίες θερμότητας και στις στέγες φωτοβολταϊκά. Έτσι, ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση ενέργειας στο Δήμο και καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες από ΑΠΕ. Ήδη, πετυχαίνουμε μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα σε 3.732 τόνους ετησίως.

  • Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας, συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, αποτελεί για μας την απαρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου με κοινωνικό πρόσημο.

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο ΧΥΤΑ δημιουργήσαμε την πρώτη Eνεργειακή Kοινότητα, που σκοπό έχει να στηρίξει 800 ευπαθείς οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες κινδυνεύουν από την ενεργειακή φτώχεια. Υπολογίζουμε ότι σε πέντε χρόνια με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην επικράτεια του Δήμου θα παρέχουμε δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στο σύνολο των δημοτών μας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης, που πρέπει οι καταναλωτές να προστατευθούν από την αλματώδη αύξηση των τιμών.

  • Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 27 χιλιόμετρα. Το περιβαλλοντικό όφελος, θα είναι σημαντικό γιατί θα αποφέρει μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 230 τόνους ετησίως.

  • Στο Δήμο μας όπως ανέφερα βρίσκεται ο σημαντικότερος ΧΥΤΑ στην Ελλάδα. Ο ΧΥΤΑ καλύπτει τις ανάγκες των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής. Προτεραιότητά μας είναι η ανάπλαση και η αξιοποίηση του.

  • Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δημιουργούμε ένα πρότυπο Ενεργειακό Πάρκο που πέρα από την παραγωγή ενέργειας από το βιοαέριο, εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά 10 MW. Έτσι, 3.000 στρέμματα νεκρής γης φυτεύονται και γίνονται πνεύμονας πρασίνου και προσφέρουν δωρεάν ενέργεια στους δημότες μας . Από την επεξεργασία των στραγγισμάτων της χωματερής θα αντλούμε το απαραίτητο νερό και το φωσφορικό λίπασμα για το πότισμα και τόνωση του πράσινου στα πρώτα χρόνια της φύτευσής του.

  • Επίσης σε όμορη έκταση με τον ΧΥΤΑ εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 2,5 ΜW

  • Στο θέμα του νερού έχουμε ξεκινήσει την Υδρολογική Αυτοτέλεια του Δήμου. Ήδη τα νερά του όρους Πάρνηθα ενισχύουν το δίκτυο ύδρευσης. Με τα φωτοβολταϊκά ελαχιστοποιούμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα αντλιοστάσια και με τις τοπικές γεωτρήσεις επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την υδρολογική αυτάρκεια του Δήμου.

  • Για να επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής, καθώς και η πράσινη μετάβαση, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και να εφαρμοστεί πλήρως η αρχή της επικουρικότητας, προκειμένου οι Πόλεις και οι Περιφέρειες να έχουν άμεση πρόσβαση στα νέα χρηματοδοτικά μέσα και ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, εκτιμώ ότι είναι προτεραιότητα όλων μας η κοινωνική συνοχή, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και η βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

  • Κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και να τους παρασχεθούν επαρκείς πόροι για την υιοθέτηση του μοντέλου της Πράσινης Συμφωνίας. Παράλληλα, πρέπει να δημιουργηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, ώστε να επιτύχουμε μια βιώσιμη, σταθερή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, όντας στην πρώτη γραμμή, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη και την προστασία των πολιτών, στην ομαλή και δίκαιη πράσινη μετάβαση, καθώς και στην κοινωνική συνοχή.

  • Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, οι υφιστάμενες προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας και εφοδιασμού της Ένωσης δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την πράσινη μετάβαση, αλλά αντιθέτως, πρέπει να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για να ενταθούν οι προσπάθειες μας προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

  • Στο Δήμο Φυλής παλέψαμε και κάναμε την κρίση ευκαιρία και ευελπιστούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας δώσει τη στήριξη ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, και να τους ολοκληρώσουμε δημιουργώντας νέες προοπτικές ευημερίας για όλους τους δημότες του Δήμου Φυλής.

Στο τέλος της ομιλίας έγινε συζήτηση για το παράδειγμα ΄΄ Δήμος Φυλής- ενεργειακά ανεξάρτητη Πόλη΄΄ και διαδικτυακά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συνεργασία σε ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομείς του περιβάλλοντος, της αξιοποίησης των ΑΠΕ και την ανάπλαση χώρων, της κυκλικής οικονομίας και την στήριξη του πολεοδομικού και κοινωνικού ιστού της πόλης

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς που συμμετέχει για τρίτη φορά ως ομιλητής σε αυτή την κορυφαία διοργάνωση, δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα για την επιτυχή έκβαση, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Διευθύντρια Πολεοδομίας του Δήμου Φυλής Έλλη Κατσανού που χειρίζεται την όλη διαδικασία, ως Τεχνική Σύμβουλος του Προγράμματος.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου