Μαυροειδάκος και Σύλλογος Μακεδόνων-Θρακών στη Μάνη για τον εορτασμό της επετείου έναρξης της Επανάστασης του ‘21


Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μαυροειδάκος και ο Σύλλογος Μακεδόνων Θρακών εκπροσώπησαν το Δήμο Φυλής στις «Επετειακές εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης 17ης Μαρτίου 1821», που πραγματοποιήθηκαν στην Αρεόπολη του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επετείους, αφού σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, στις 17 Μαρτίου 2023, μετά από κάλεσμα του προκρίτου της Μάνης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και κατ’ εντολή της Φιλικής Εταιρίας, συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, στις 23 Μαρτίου 1821 και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.
Σημειωτέον ότι, χάρη στον αγώνα των Μανιατών, οι Τούρκοι δεν πάτησαν ποτέ το ιερό χώμα της Μάνης, η οποία, για το λόγο αυτό, αποκαλείται, τιμής ένεκεν, «Αδούλωτη».
Τη συγκίνησή του εξέφρασε ο Γιάννης Μαυροειδάκος ο οποίος μεταβαίνει, κάθε χρόνο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, για να τιμήσει την επέτειο και καταθέτει, εκ μέρους του Δήμου Φυλής, στεφάνι στο άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
«Είναι μια μεγάλη μέρα για τους απανταχού Μανιάτες, που δείχνει τη διαχρονική προσήλωσή τους στην ελευθερία της Πατρίδας. Φέτος, η χαρά μου ήταν μεγαλύτερη, λόγω της συμμετοχής του Συλλόγου Μακεδόνων-Θρακών στις εκδηλώσεις, Κάτι που δείχνει την εξωστρέφεια του Δήμου Φυλής και του Συλλόγου, αλλά και ότι οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου μας αποτελούν φωτεινούς φάρους για τη διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου.












0 comments:

Δημοσίευση σχολίου