Στην Ελευσίνα για τη Μελίνα...

 

Της Εύης  Τριανταφύλλου 

​Είναι μια Έκθεση στην Ελευσίνα, στο Παλαιό Ελαιουργείο με είσοδο ελεύθερη.

Έχει στηθεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που για το 2023, είναι η όμορφη πόλη της Ελευσίνας. Πρόκειται για ένα θεσμό που είχε εμπνευστεί η δικιά μας Μελίνα.

Με το που μπαίνει ο επισκέπτης δεν έχει άλλη επιλογή! Το είδωλό του καθρεφτίζεται εκεί όπου η Μελίνα Μερκούρη καθόταν για να βουρτσίσει τα μαλλιά της, να φορέσει  την κολόνια της, να βάψει τα υπέροχα μάτια τα χείλη της…

Από κει πέρασα κι εγώ! Με δέος, με απέραντο θαυμασμό, με βαθιά συγκίνηση!


Λεπτομέρειες για την Έκθεση παρακάτω με την προτροπή, “Προς θεού! Να μην τη χάσετε!”

​Μυστήριο 17 Μελίνα

Ημερομηνία 05.02.2023—23.04.2023

Τοποθεσία Αποθήκη 3 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα

Η έκθεση ζωντανεύει την πολύπλευρη προσωπικότητα της λαμπερής ηθοποιού, ανυποχώρητης αγωνίστριας για τη δημοκρατία και ακαταπόνητης πολιτικού.

Αυθεντικές αφίσες διάσημων ταινιών της Μελίνας Μερκούρη, φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις βραβεύσεις, τον αντιδικτατορικό αγώνα και από στιγμές με τους αγαπημένους της, σκηνές από ταινίες, αυθεντικά θεατρικά κοστούμια από παραστάσεις που έμειναν ιστορικές στο πέρασμα των δεκαετιών, επιστολές που αντάλλαξε με διασημότητες, καθώς και το ίδιο το καμαρίνι της με τα προσωπικά της αντικείμενα.

Η έκθεση αναφέρεται στο έργο της μακροβιότερης έως σήμερα υπουργού Πολιτισμού: τη θεσμική στήριξη του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου, την ίδρυση των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την προβολή του πολιτισμού στα σχολεία· τη θεσμοποίηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα· την ανακοίνωση του σχεδιασμού ενός αρχαιολογικού πάρκου που επανέφερε το όραμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Και, πάνω απ’ όλα, τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ήδη το 1989 η Μελίνα Μερκούρη είχε προκηρύξει νέο διεθνή διαγωνισμό για το Μουσείο της Ακρόπολης, που ορθώνεται πλέον έτοιμο για να υποδεχτεί τα Γλυπτά.

​Συντελεστές

Γενική Εποπτεία: Μανουέλλα Παυλίδου

Γενική Επιμέλεια– Μουσειολογική & Μουσειογραφική Μελέτη: Νικόλαος Καλτσάς
Συγγραφή Κειμένων & Λεζαντών: Φώτης Απέργης
Προέλευση Μέρους των Εκθεμάτων:
Ιδιωτική συλλογή Γιώργου Πηλιχού
Διοικητική- οικονομική υποστήριξη Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη: Γιώργος Λιόντος, Πωλίνα Τζειράνη, Ιρις Αθανασιάδου
Συντονισμός έργου για την 2023 Ελευσίς: Ζέττα Πασπαρακη, Διευθύντρια Παραστατικών Τεχνών
​Πληροφορίες

Ωράριο: Δευτέρα – Τρίτη Κλειστά, Τετάρτη – Παρασκευή: 17.00 – 21.00, Σαββατοκύριακο: 12.00 – 20.00





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου