Γάμος αλά Αρβανίτικα! στο Δημοτικό Σχολείο της Χασιάς

 Αρβανίτικος Γάμος με τα όλα του! αναβίωσε στο κατάμεστο Δημοτικό Σχολείο της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής, το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2023.

Σε μια αριστοτεχνική σύμπραξη των Διδασκόντων του Σχολείου, του Συλλόγου Γυναικών “Φυλασία” και της Δημοτικής Κοινότητας, η ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της Φυλής, αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από παραδοσιακά θεατρικά δρώμενα που παρουσίασαν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, υπό τους ήχους της ορχήστρας του δικού μας εξαίρετου παραδοσιακού ερμηνευτή, Σπύρου Μπρέμπου.

Την μοναδική πολιτιστική βραδιά παράδοσης, άνοιξε καλωσορίζοντας τον κόσμο που είχε κατακλύσει το προαύλιο του Σχολείου, η Διευθύντρια κ. Μαρία Παπαναστασίου.

Στη συνέχεια οι μαθητές με τις παραδοσιακές Αρβανίτικες φορεσιές που τους διέθεσε η Δημοτική Κοινότητα Φυλής μέσα από την ανεκτίμητη συλλογή του αείμνηστου Δημάρχου Νικόλαου Λιάκου, αλλά και μέσα από την πλούσια συλλογή αντικειμένων της ΦΥΛΑΣΙΑΣ, μετέφεραν το πολυπληθές κοινό, πίσω στο χρόνο.

Οι μαθητές εναλλάσσοντας με άνεση την Αρβανίτικη διάλεκτο στην καθομιλουμένη, ξεκίνησαν από τη χαρά και τα έθιμα που συνόδευαν τη γέννηση ενός παιδιού, πέρασαν στη νεανική ηλικία και στους έρωτες, στο άρπαγμα της μαντίλας που σήμαινε πως η τιμή της κοπέλας έπρεπε να αποκατασταθεί, στα προξενιά, στη συμφωνία των συμπέθερων, στην ετοιμασία των προικιών και της γαμήλιας κουλούρας κι εν τέλει στο γάμο, με την άμαξα, το άλογο και το κάλεσμα, να εισβάλουν θριαμβευτικά στο προαύλιο.

Κι όπως σε κάθε γνήσιο Αρβανίτικο Γάμο, ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι με χορούς από τους άπαιχτους πρωταγωνιστές της παράστασης, τις υπέροχες Γυναίκες της “Φυλασίας” αλλά και όλου του κόσμου που παρασύρθηκε από την όμορφη γιορτή και μπήκε στο χορό.

Τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές έδωσε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο οποίος μάλιστα, πρότεινε αυτή να είναι η αρχή ενός θεσμού αναβίωσης της Αρβανίτικης Παράδοσης ώστε οι νεότερες γενιές να δεθούν με την πολιτιστική Κληρονομιά του τόπου, όπως ήταν και ο στόχος της σχολικής γιορτής.

Ο Πρόεδρος Αθλητισμού – Πολιτισμού του “Ν.Π.Δ.Δ. “η Πάρνηθα” Γιώργος Μαυροειδής από την πλευρά του, έδωσε τα εύσημα στην Διευθύντρια και στους δασκάλους του Σχολείου για την εξαιρετική πρωτοβουλία αλλά και τα θερμά του συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γυναικών η “Φυλασία” στο πρόσωπο της αξιαγάπητης Προέδρου της κ. Νούλης Τσεβά. “Είναι μια Πρόεδρος που δεν μας ενοχλεί ποτέ, παρά μόνο για ουσιαστικά πολιτιστικά γεγονότα όπως το σημερινό” τόνισε χαρακτηριστικά δίνοντας τη δέσμευση για συμμετοχή με έξοδα του Νομικού Προσώπου σε όποιο Πολιτιστικό Φεστιβάλ επιλέξει να μετέχει, ο Σύλλογος. Ο Γιώργος Μαυροειδής εξάλλου ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για τη συνεργασία του στο άρτιο αποτέλεσμα της βραδιάς τον Σπύρο Μπρέμπο με τους μουσικούς του και την Αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου.

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής π. Δημήτρης Παναγακόπουλος, που βρίσκεται πάντα στα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Φυλής, ο υποψήφιος Βουλευτής Ευάγγελος Λιάκος, Αντιδήμαρχοι, Αναπληρωτές Δήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, μέλη του Δημοτικού και του Τοπικού Συμβουλίου κι εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων του τόπου.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά βίντεο που δίνουν τον τόνο και την ατμόσφαιρα της όμορφης βραδιάς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου