Η Έλενα Σερδάρη αποκαλύπτει τα ιδανικά σνακ για ταξίδι χωρίς ναυτία, λιγούρες και δυσάρεστα συμπτώματα


Πλέον έχουμε μπει και επίσημα στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού. Και όσοι δεν έχουμε αρχίσει ήδη τα ταξίδια και τις εξορμήσεις μας, το περιμένουμε πως και πως. Με την παρέα, την οικογένεια, το άλλο μας μισό: Με όποιον κι αν ταξιδεύουμε είναι όμορφο να έχουμε κάτι να «τσιμπολογάμε» στη διαδρομή. Και πέρα από ευχάριστο, είναι και τρομερά απαραίτητο.

Κάθε είδους ταξίδι, αεροπορικό, ακτοπλοϊκό, οδοιπορικό, ενέχει τη δική του ταλαιπωρία. Και αυτή η ταλαιπωρία συχνά εκδηλώνεται με τη μορφή συμπτωμάτων όπως η ζαλάδα, η ναυτία, η υπερβολική κόπωση, ο εμετός.


Και επειδή είναι άδικο τα στιγμιαία αυτά συμπτώματα να καταστρέψουν το ταξίδι που προγραμματίζαμε μήνες, η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος διατροφολόγος με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και τα νοσήματα του εντέρου, έχει να μας προτείνει μοναδικά σνακ, ώστε να παραμείνουμε δραστήριοι και καλoδιάθετοι καθ′ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.



- Τι επιτρέπεται να τσιμπήσουμε πριν από ένα πολύωρο ταξίδι, ώστε αφενός να μην πεινάσουμε και αφετέρου να μην αισθανθούμε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η αναγούλα ή η επιτακτική ανάγκη για τουαλέτα;

Υπάρχουν ένα σωρό επιλογές, που θα μας κρατήσουν χορτάτους χωρίς το παραμικρό δυσάρεστο σύμπτωμα. Στη δεκάδα με τις αγαπημένες μου εναλλακτικές θα συμπεριλάβω:

  1. Σπιτικά μάφιν στη γλυκιά ή την αλμυρή τους εκδοχή (Ακολουθεί η συνταγή)

  2. Σαλάτα από όσπρια με τόνο και φρέσκα φύλλα από σπανάκι

  3. Σπιτικό μιξ αποξηραμένων φρούτων με ξηρούς καρπούς

  4. Σπιτική γκρανόλα χωρίς ζάχαρη

  5. Σάντουιτς με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη με φρούτα της επιλογής μας

  6. Φρούτα εποχής, ιδανικά σε ένα ταπεράκι θερμός: Κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, φράουλες, νεκταρίνια κ.α.

  7. Ανάλατους ξηρούς καρπούς: Φουντούκια, σταφίδες, αμύγδαλα, κάσιους κ.α.

  8. Τσιπς λαχανικών: Κολοκυθιού, καρότου, μελιτζάνας, παντζαριού. Μπορούμε να φτιάξουμε τσιπς λαχανικών είτε στο air-fryer, είτε στον φούρνο σε λαδόκολλα με ελάχιστο ελαιόλαδο και καρυκεύματα της επιλογής μας

  9. Σπιτικό ποπ κορν χωρίς βούτυρο, με μυρωδικά

  10. Μπαστουνάκια ωμών λαχανικών, όπως καρότο ή αγγούρι με χούμους

Γλυκά Μάφιν (για 4 μερίδες)

Υλικά

  • 200γρ. αλεσμένη βρώμη
  • 2 μεγάλες ώριμες μπανάνες
  • 100γρ. σταγόνες σοκολάτας υγείας
  • 4-6 ασπράδια αυγού για ένα ομοιογενές μίγμα

Εκτέλεση

Σε ένα μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το τοποθετούμε σε θήκες για καπκέικ και τα βάζουμε στον φούρνο στον αέρα στους 180-200 βαθμούς, ώσπου να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αλμυρά Μάφιν (για 4 μερίδες)

Υλικά

  • 1 γιαούρτι 2%
  • 2 αυγά
  • 100γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 75γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών που λιώνει
  • Πιπέρι και προαιρετικά ρίγανη ή πάπρικα (Όχι αλάτι, έχει ήδη το τυρί)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς
  • Χτυπάμε το αυγό να αφρατέψει
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το τυρί
  • Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και αδειάζουμε σε θήκες για μάφιν, τις οποίες ιδανικά τις έχουμε λαδώσει ελαφρώς
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς

- Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε αν πρόκειται να ταξιδέψουμε με το αεροπλάνο;

Οι περισσότεροι όταν ταξιδεύουμε έχουμε την τάση να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, απλώς και μόνο επειδή πλήττουμε προσμένοντας να φτάσουμε στον προορισμό μας.


Ωστόσο, τα συγκεκριμένα σνακ προκαλούν πρήξιμο και δυσφορία, χωρίς καν να μας κρατούν χορτάτους για πολλή ώρα και εκτοξεύοντας στη συνέχεια την επιθυμία μας για ακόμα περισσότερο πρόχειρο φαγητό.

Eπομένως. έχει σημασία να αποφύγουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως για παράδειγμα τα πατατάκια ή τα αλατισμένα αρτοσκευάσματα. Κι αυτό γιατί ειδικά στο αεροπλάνο, όπου ο αέρας είναι πιο ξηρός, θα μας κάνουν να διψάμε διαρκώς και στην συνέχεια να πίνουμε νερό και να πηγαίνουμε τουαλέτα αρκετά πιο συχνά από το αναμενόμενο.


Για μικρές πτήσεις, που διαρκούν από μία έως μιάμιση ώρα, μπορούμε να πάρουμε μαζί μας από το σπίτι μερικά συσκευασμένα σνακ, όπως κρακεράκια, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα για τις υπογλυκαιμίες. Αποφεύγουμε το πολύ νερό και άλλα υγρά που ούτως ή άλλως, θα μας τα κρατήσουν στον έλεγχο αποσκευών.

Επιπλέον, καλύτερα να αποφύγουμε τα ροφήματα που είναι πλούσια σε καφεΐνη, καθώς ενδέχεται να μας δημιουργήσουν νευρικότητα, αϋπνία και ένταση. Ας προτιμήσουμε λίγο νεράκι που μας χαλαρώνει και μας κρατά ενυδατωμένους.

Για πτήσεις που διαρκούν τρεις με τέσσερις ώρες, όλα τα παραπάνω εξακολουθούν να θεωρούνται κατάλληλα, με τη διαφορά ότι θα χρειαστούμε επιπλέον ποσότητες. Για μεγαλύτερη ποικιλία, μπορούμε να βάλουμε στο ταπεράκι μας και σπιτικές μπάρες δημητριακών ή σπιτικό ποπ-κορν, το οποίο είναι τέλειο αν βλέπουμε και ταινία την ώρα της πτήσης.

Και σε ό,τι αφορά τα οδοιπορικά ταξίδια;

Η οδήγηση αποτελεί μία απαιτητική δραστηριότητα που καίει από 1.000 έως 1.350 θερμίδες την ημέρα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε παίρνοντας ένα βαρύ γεύμα πριν βρεθούμε στο τιμόνι. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι και σωστό να οδηγούμε με άδειο στομάχι, καθώς η πείνα ενδέχεται να μας αποσπάσει την προσοχή από την οδήγηση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά το μεσημεριανό γεύμα η απόδοση του οδηγού μειώνεται κατά 10%, ενώ τα βαριά γεύματα προκαλούν υπνηλία, κοιλιακούς πόνους και καούρα. Δηλαδή, συμπτώματα που δεν μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε στην οδήγηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τηγανητά και πικάντικα τρόφιμα με περιττές σάλτσες απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Aκόμη, εφόσον σκοπεύουμε να οδηγήσουμε για ώρες, καλό θα ήταν να αποφύγουμε το ρύζι, τα φασόλια, τα ζυμαρικά, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Παρόλο που όλα αυτά υπό συνθήκες θεωρούνται υγιεινά, προκαλούν φούσκωμα και δυσπεψία.

- Αν νιώθουμε την ανάγκη να έχουμε κάτι ελαφρύ στην τσάντα μας, τι μπορεί να είναι αυτό, ώστε να μην φοβόμαστε το ενδεχόμενο να χαλάσει, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις καλοκαιρινές μέρες;

Πάντα τονίζω την σημασία των σνακ που πρέπει να έχουμε μέσα στην τσάντα μας. Είτε πάμε στη δουλειά, είτε στη σχολή, είτε πρόκειται να μείνουμε για ώρες εκτός σπιτιού.

Σε ένα ταπεράκι ή σακουλάκι μιας χρήσης, μπορούμε να βάλουμε δύο νεκταρίνια με αμύγδαλα ή μία μπανάνα, φρούτα δηλαδή που τρώγονται εύκολα και γρήγορα.

Η μπάρα δημητριακών είναι ακόμη μια από τις πιο γευστικές επιλογές για δεκατιανό ή απογευματινό σνακ ατενίζοντας τη θάλασσα, καθώς δεν επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.


Όταν προετοιμάζουμε το παιδικό σνακ για το ταξίδι, υπάρχει κάτι στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε;

Εκεί «παίζουμε» με πράγματα που είμαστε βέβαιοι πως θα αρέσουν στο παιδί: Μερικά κριτσινάκια ή τα μάφιν με τις συνταγές που αναφέραμε παραπάνω, φρούτα με ξηρούς καρπούς, ένα τοστ με τυρί, μια τορτίγια ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μπανάνα ή φράουλα.

Αν βρεθούμε απροετοίμαστοι και χρειαστεί να αγοράσουμε κάτι από το κυλικείο του πλοίου ή το αεροδρόμιο, τι να προτιμήσουμε;


Ευτυχώς πλέον, αρκετά καταστήματα, ακόμα και τα κυλικεία που εμπορεύονται πρόχειρα και ευέλικτα σνακ, προσφέρουν ορισμένες υγιεινές επιλογές. Ανάμεσα σε αυτές θα συνιστούσα ένα γιαούρτι με δημητριακά, ένα τοστ ή μια τορτίγια με γαλοπούλα και τυρί, μερικά κριτσίνια και αν υπάρχει, γιατί όχι μια φρουτοσαλάτα;

Ποιες είναι οι συμβουλές σας για να μην βρεθούμε στη δύσκολη θέση που προαναφέρθηκε;

  • Προμηθευόμαστε έγκαιρα τα υλικά που θα χρειαστούμε για την προετοιμασία των σνακ.
  • Ετοιμάζουμε τα ταπεράκια μας από νωρίς. Δεν το αφήνουμε για τελευταία στιγμή.
  • Χρησιμοποιούμε τις σωστές συσκευασίες για τη μεταφορά των σνακ (PolyBags και μικρά μπολ με αεροστεγές κλείσιμο).
  • Δεν το παρακάνουμε με τις μερίδες.
  • Αποφεύγουμε τρόφιμα που λιώνουν εύκολα από τη ζέστη, εκτός αν διαθέτουμε το δικό μας ψυγειάκι.
Πρώτη δημοσίευση: HuffPost.gr



Για περισσότερες πληροφορίες διατροφής ή για ένα πλάνο διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές μας μοναδικές ανάγκες μπορούμε να απευθυνθούμε στην συντοπίτισσά μας, τη διατροφολόγο Έλενα Σερδάρη που διατηρεί επαγγελματικούς λογαριασμούς σε Instagram και Facebook d\\

Π
Π

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου