Κατατροπώνει η Φωτεινή Γιαννοπούλου το OPEN - “Αναληθές και άδικο να κατηγορούνται για μπούλινγκ από μαθήτρια ΡΟΜΑ οι δάσκαλοι - λειτουργοί του 3ου Δημοτικού Ζεφυρίου


Με μια τοποθέτηση “καταλύτη”, απαντά η πρώην Δήμαρχος Φωτεινή Γιαννοπούλου σε επιδερμικό ρεπορτάζ του OPEN που αλλοιώνει την πραγματική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο Ζεφύρι, υπονομεύοντας στην ουσία το τεράστιο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου.

Το πλήρες κείμενο της απάντησής της είναι το παρακάτω:

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω δημόσια τις απόψεις μου, έπειτα από τοποθετήσεις που έγιναν σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN πριν λίγες ημέρες από τους δημοσιογράφους Σπύρο Χαριτάτο και Ευλαμπία Ρέβη ,αλλά και τοποθετήσεις που ακολούθησαν στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, σχετικά με θέματα που αφορούν την κοινωνική ομάδα των ΡΟΜΑ που κατοικούν στο Ζεφύρι.

Διαβεβαιώνω όλους, πως η κατάσταση στην περιοχή μας, έτσι όπως τη βιώνουμε όλοι οι κάτοικοι πάνω από είκοσι χρόνια τώρα,είναι τόσο σοβαρή, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να προσεγγίζει επιφανειακά ,χωρίς δημοσιογραφική έρευνα και διασταύρωση στοιχείων τα γεγονότα,κυρίως όταν δεν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και το ρόλο τους στην περιοχή.

Αρκεί να περπατήσει κάποιος εδώ,για να διαπιστώσει ότι όλα τα σχολεία του Ζεφυρίου, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,στεγάζονται σε σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα,στα οποία φοιτούν και συνυπάρχουν χωρίς διακρίσεις , όλοι οι μαθητές της περιοχής. Το 3ο Δημοτικό σχολείο το οποίο αναφέρθηκε στην εκπομπή,είναι μονοπολιτισμικό, έχει δηλαδή μόνο μαθητές ΡΟΜΑ ,από το γεγονός και μόνο ότι βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του πρώην Δήμου Ζεφυρίου, εκεί που χωροταξικά βρίσκονται οι περισσότερες κατοικίες των οικογενειών τους. Το 3ο Δημοτικό σχολείο το οποίο έχω επισκεφθεί πάρα πολλές φορές και έχω συνεργαστεί πολύ καλά με τη θεσμική μου ιδιότητα,δεν υστερεί σε τίποτα από τα άλλα σχολεία της περιοχής σε επίπεδο λειτουργίας και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι Δάσκαλοι εκεί δεν είναι απλά δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά λειτουργοί της εκπαίδευσης,αφού καταθέτουν γνώση, ώρες και ψυχή προκειμένου να πείσουν τους γονείς να έχουν τα παιδιά καθημερινή φοίτηση στο σχολείο, να μεριμνούν μαζί με τις μητέρες για τον προγραμματισμένο εμβολιασμό τους,να γίνονται ακόμα και κοινωνικοί λειτουργοί όταν οι άγραφοι πανίσχυροι εθιμικοί κανόνες της οικογένειάς τους εμποδίζουν την ομαλή φοίτησή τους. Με απίστευτη αντοχή, υπομονή και αγάπη για τα παιδιά.

Όλα αυτά μέσα στις δύσκολες και για τους ίδιους συνθήκες της περιοχής, με την αγωνία τους να προστατέψουν στα διαλείμματα τα παιδιά, όταν αρχίζουν πυροβολισμοί, ή να χάνουν την περιουσία τους, όταν έξω από το σχολείο κλέβουν και πυρπολούν το αυτοκίνητό τους. Δυστυχώς έχει συμβεί και αυτό . Είναι αναληθές και άδικο να κατηγορούνται για μπούλινγκ από μαθήτρια ΡΟΜΑ και να υιοθετείται αυτή η άποψη από έγκριτους δημοσιογράφους , τους οποίους καλώ να επισκεφθούν το σχολείο για να ενημερωθούν πάνω στα σημερινά σοβαρά προβλήματά του.

1. Η περίοδος της καραντίνας που σταμάτησε τη λειτουργία των σχολείων και η τηλεκπαίδευση που δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν τα παιδιά αυτά,αποσυντόνισαν τις οικογένειες και η λειτουργία του σχολείου κινδυνεύει από τη μεγάλη σχολική διαρροή.

2. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ένταξη της κοινωνικής ομάδας περνάει μέσα από την εκπαίδευση. Αναρωτιέμαι όμως πως θα γίνει αυτό, όταν δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την υποχρεωτική εκπαίδευση και σταματούν από το σχολείο δωδεκάχρονα και δεκατριάχρονα κορίτσια για να τα παντρέψουν με έναν εθιμικό γάμο,χωρίς καμία νομική ισχύ ,με μόνο του κέρδος τα επιδόματα της άγαμης μητέρας! Εν έτη 2023 δεν υπάρχει μέλλον και καλύτερη ζωή γι αυτά τα παιδιά, τα οποία υποκύπτουν στο πανίσχυρο εθιμικό δίκαιο της κοινότητας και της οικογένειάς τους, με όποιες καταστάσεις ζουν εκεί που συνεχώς επιδεινώνονται.

Στο Ζεφύρι δεν έχουμε κοινωνικές συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων. Αντίθετα υπάρχουν εγκληματικές συμπεριφορές μέσα στην κοινότητα των ΡΟΜΑ που έχουν αφήσει νεκρά και σοβαρά τραυματισμένα παιδιά και δεκάδες καμένα και κατεστραμμένα σπίτια,από διαφορές ανάμεσα σε οικογένειες που ξεκληρίζονται. Ο αντίκτυπος όλων αυτών μεταφέρεται και στο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που καλούνται να εξομαλύνουν τις εντάσεις ακόμα και μεταξύ των μαθητών για την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου.

3. Τέλος επειδή ο καθένας από το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί, μπορούν να συμβάλει ώστε να γίνουν τομές και να βρεθούν λύσεις στα τόσο σοβαρά ,μεγάλα κοινωνικά προβλήματα,όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε εμείς εδώ ( ασφαλώς και τα ΜΜΕ ) θα ήθελα να μη μας θυμούνται και να μας χαρακτηρίζουν αρνητικά κάθε φορά που ένα τραγικό γεγονός απασχολεί την επικαιρότητα,αλλά να προτείνουν και να βοηθήσουν να υπάρξει σοβαρό σχέδιο σε εθνικό επίπεδο για την ένταξη της κοινωνικής ομάδας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα από την ανεξέλεγκτη χρήση όπλων στην περιοχή, που μας εμποδίζει να ζούμε ελεύθεροι στην πόλη μα

Με εκτίμηση

Φωτεινή Γιαννοπούλου

π. Δήμαρχος Ζεφυρίου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου