Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου για τον καπετάν Μελέτη Βασιλείου

Συγκινητική ατμόσφαιρα επικράτησε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Καπετάν Μελέτης, ο απελευθερωτής της Αθήνας», το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου 2024, η οποία συνέπεσε με την 203η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας από τον τουρκικό ζυγό.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Δημοτικής Ενότητας Φυλής «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΚΟΣ», ο επί σειρά ετών Δήμαρχος Ασπροπύργου και απόγονος του Καπετάνιου Νικόλαος Μελετίου, που είχε την πρωτοβουλία έκδοσης του βιβλίου, αναφέρθηκε, με συγκινητικά λόγια, στο χρονικό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τον καπετάν Μελέτη και τους συμπολεμιστές του από το Μενίδι, την Παιανία, τη Σαλαμίνα, τα Δερβενοχώρια, τη Μεταμόρφωση και το Μαρούσι. Αναρωτήθηκε, ακόμα, γιατί δεν γίνεται μνεία στα σχολικά βιβλία στο μεγάλο αυτό γεγονός, με την μεγάλη απήχηση στους φιλέλληνες και πρόσθεσε ότι σκοπός του βιβλίου ήταν να καλυφθεί αυτό το τεράστιο έλλειμμα. Σε μια ανεπανάληπτη στιγμή, τελειώνοντας την ομιλία του βούρκωσε από τη συγκίνηση και καταχειροκροτήθηκε.

Στην έρευνα του γενεαλογικού δέντρου του καπετάν Μελέτη, το οποίο περιλαμβάνεται στο τελευταίο μέρος του βιβλίου αναφέρθηκε ο Δημοσιογράφος Ιστορικός και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που συνάντησε και πρόσθεσε ότι η έρευνα βασίστηκε σε γραπτά ντοκουμέντα και μόνο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της συνύπαρξης των κατοίκων της υπαίθρου Αττικής με τους κατοίκους του άστεος τονίζοντας ότι διάκριση ήταν σχηματική και επικαλέστηκε τον ιστορικό Διονύσιο Σουρμελή, σύμφωνα με τον οποίο και οι κάτοικοι της υπαίθρου αποκαλούνται Αθηναίοι. Ο Ελευθέριος Σκιαδάς επισήμανε ότι οι κάτοικοι της υπαίθρου, όπως και ο Μελέτης Βασιλείου, είχαν σπίτια στην Αθήνα, δίπλα στην Πλάκα, στο σημερινό χώρο που έχει ανασκαφεί για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς και πρόσθεσε ότι ο Καπετάνιος διέθετε κύρος και μεγάλη προσωπική περιουσία, μεγάλο μέρος της οποίας δαπάνησε, συνειδητά, για τον αγώνα. Δεν ήταν, όπως προσπαθούν να τον εμφανίσουν ορισμένοι, ένας ταπεινός ξωτάρης, αλλά ένας άνθρωπος με επιρροή κι αυτός ήταν ο λόγος που τον μύησε η Φιλική Εταιρία, κατέληξε.

Την πρόταση για τη διεξαγωγή ενός Συνεδρίου που θα αναδείξει τις άγνωστες πτυχές του αγώνα της υπαίθρου Αττικής για την απελευθέρωση πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σπάρτης Ευστάθιος Ρεστέμης, ο οποίος έχει συμβάλει στην έκδοση από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ασπροπύργου. Την πρόταση αποδέχθηκε, αμέσως, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Στην έκδοση του βιβλίου και σε τεχνικές λεπτομέρειες αναφέρθηκε ο Άγγελος Κωτσιόπουλος, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου ΜΙΛΗΤΟΣ, ο οποίος παρουσίασε ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή αναμνηστικών του Δήμου Φυλής στο Νικόλαο Μελετίου και στον Ελευθέριο Σκιαδά, από το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, ο οποίος, προλογίζοντας την εκδήλωση έπλεξε το εγκώμιο των δύο ανδρών που, εκτός των άλλων, έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών την αυτοδιοίκηση.

Αντίτυπα του βιβλίου στους απογόνους του καπετάν Μελέτη, οι οποίοι γέμισαν, ασφυκτικά, την αίθουσα, διένειμε ο Νικόλαος Μελετίου.

Παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, ο Βουλευτής Δυτ. Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, ο υποψ. Ευρωβουλευτής Γεώργιος Αυτιάς ο οποίος στη σύντομη ομιλία του ανέδειξε τη σημασία της εκδήλωσης και του βιβλίου, η εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Κλεάνθη Βαρελά Μαρία Ρηγάτου, οι Αντιδήμαρχοι Φυλής Ελένη Λιάκου, Σταμάτης Σερέπας, Σταύρος Κατσίλας και Σταμάτης Αβράμης, ο αναπλ. Δήμαρχος Μηνάς Ζέρβας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχαήλ Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής Μελέτιος Παπαδήμας και τα μέλη Κωνσταντίνος Μπρέμπος, Ευάγγελος Τσεβάς και Γεώργιος Ρόδης, η Τοπική Σύμβουλος Άνω Λιοσίων Αγγελική Γεωργίου και οι Σύμβουλοι του Δημάρχου Ιωάννης Λιάκος και Απόστολος Βαδεβούλης.

Χαρακτηριστικά βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου