H Έλενα Σερδάρη καταρρίπτει 6 μύθους για το αδυνάτισμα μια ανάσα πριν την πλαζ


Ας το ομολογήσουμε: Πλησιάζει και πάλι αυτή η περίοδος, που λόγω των πρώτων εμφανίσεων με το μαγιό, σκεφτόμαστε πως μέσα στη χρονιά, δεν είδαμε στο σώμα μας την πρόοδο που επιθυμούσαμε. Τότε αρχίζουν οι αναζητήσεις στο Google και οι δίαιτες «αστραπή». 

Ωστόσο, η περιπλάνηση σε τυχαίους ιστότοπους με tips αδυνατίσματος, μπορεί αφενός να οδηγήσει στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα - δηλαδή να μας φορτώσει έξτρα περιττά κιλά - και αφετέρου, να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας.

Για τον λόγο αυτό, ζητήσαμε στην Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγο-διατροφολόγο με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, να μοιραστεί μαζί μας την αλήθεια πίσω από τους κυρίαρχους μύθους απώλειας βάρους που κάνουν χαμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικότερα. Να τι μας είπε.

Μύθος Νο1: Δεν τρώμε μετά τις 8 το βράδυ 

Παρά την κοινή αντίληψη ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τις βραδινές ώρες παχαίνουν περισσότερο, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Τα τρόφιμα έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες και την ίδια θρεπτική αξία, ό,τι ώρα και να καταναλωθούν.

Καλύτερα λοιπόν να εστιάζουμε την προσοχή μας στις τροφές που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και την συχνότητά τους, παρά να «τιμωρούμε» τον εαυτό μας αν τυχόν φάγαμε το βραδινό μας σε ‘«περασμένη ώρα».

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τρώμε στο κρεβάτι ή θα ξαπλώνουμε κατευθείαν μετά το φαγητό. Χρειάζεται να έχουμε καταναλώσει το φαγητό δύο ώρες πριν ξαπλώσουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστα αισθήματα όπως η καούρα και η δυσπεψία. Ακόμη, καλό θα ήταν το σνακ μας πριν τον ύπνο να μην περιέχει ζάχαρη ή άλλους απλούς υδατάνθρακες.

Μύθος Νο2: Οι δίαιτες αποτοξίνωσης

Όλοι έχουμε ακούσει για τα διάφορα διατροφικά πλάνα που υπόσχονται αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους. Πόσοι όμως γνωρίζουμε πως ο οργανισμός μας από μόνος του, βοηθά καθημερινά το σώμα να αποτοξινωθεί;

Κι όμως συμβαίνει! Και μάλιστα σε δύο φάσεις: Στην πρώτη, ο οργανισμός περισυλλέγει τις τοξίνες, χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ στη δεύτερη αποβάλλει τις τοξίνες, μέσω κάποιων αποτοξινωτικών ουσιών όπως μέταλλα, ιχνοστοιχεία και θειούχα αμινοξέα.

Η αποτοξίνωση γίνεται κατά βάση με την βοήθεια των νεφρών, μέσω της διούρησης, του δέρματος, μέσω της εφίδρωσης, του παχέος εντέρου, του ήπατος και των πνευμόνων, μέσω της αναπνοής και της φυσικής δραστηριότητας.

Οι detox διατροφές επιτρέπουν πόσιμα ροφήματα, νερό, πράσινο τσάι, χυμούς και κάποια λαχανικά όπως κουνουπίδι, μαρούλι, λάχανο, καρότα, πιπεριές, κρεμμύδι, και φρούτα όπως καρπούζι, πεπόνι, πορτοκαλί, μήλο. Όμως, έχει σημασία να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, που θα περιέχει μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων και θα βοηθά στην κάλυψη των ημερησίων αναγκών μας. Όμως, οι detox δίαιτες που προάγουν την μονοφαγία, απορρυθμίζουν τον μεταβολισμό και προκαλούν ένα διαρκές αίσθημα κόπωσης.

Οπότε, το Νο.1 βήμα για να ωθήσουμε τον οργανισμό μας να κάνει την αποτοξίνωση που χρειάζεται, είναι η επαρκής ενυδάτωση που βοηθά το σώμα να φέρει εις πέρας όλες τις λειτουργίες του. Η στέρηση και η αφαγία το μόνο που θα πετύχουν, είναι να μας οδηγήσουν σε λαχτάρα για ανθυγιεινές τροφές και θερμιδογόνες επιδρομές στο ψυγείο.

Μύθος Νο3: Όλα τα λιπαρά είναι επιβλαβή

Πράγματι, ορισμένοι τύποι λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων, αυξάνουν τον κίνδυνο παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο, τα υγιεινά λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους, τα πολυακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται στον ηλίανθο και άλλα φυτικά έλαια, τα καρύδια, τα ψάρια και τους λιναρόσπορους, στην πραγματικότητα βοηθούν στη μείωση των παραπάνω κινδύνων.

Τα καλά λιπαρά είναι επίσης σημαντικά για την παροχή ενέργειας, την παραγωγή σημαντικών ορμονών, την υποστήριξη της λειτουργίας των κυττάρων και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Ως εκ τούτου, τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς λιπαρά», δεν είναι σώνει και ντε υγιεινά. Καλύτερα λοιπόν να δώσουμε προτεραιότητα σε προϊόντα με απλά συστατικά, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Μύθος Νο4: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν πρέπει να τρώνε φρούτα

Αυτός ισχύει μόνο για τους χυμούς φρούτων του σούπερ μάρκετ, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες σε σχέση με τα κανονικά φρούτα.

Αλλά ένα φρέσκο φρούτο που συνδυάζεται με μια πηγή πρωτείνης, όπως το γιαούρτι ή το τυρί ή μια πηγή καλών λιπαρών, όπως οι ξηροί καρποί είναι από επιτρεπτό έως ιδανικό.

Μύθος Νο5: Το φυτικό γάλα είναι πιο υγιεινό από το ζωικό

Τελευταία, κυκλοφορεί η αντίληψη ότι τα φυτικά γάλατα, όπως αυτά που παρασκευάζονται από βρώμη, αμύγδαλα, σόγια, ρύζι, αρακά, κάνναβη, είναι πιο θρεπτικά από το αγελαδινό γάλα.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα περιέχει οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Το γάλα αμυγδάλου από την άλλη πλευρά, περιέχει συνήθως ένα γραμμάριο, το γάλα βρώμης δύο με τρία γραμμάρια και το γάλα σόγιας επτά γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Και σαν να μην έφτανε αυτή τους η «έλλειψη» τα φυτικά γάλατα του εμπορίου συνήθως περιέχουν και ανθυγιεινά πρόσθετα όπως νάτριο και σάκχαρα.

6. Οι λευκές πατάτες κάνουν κακό

Οι πατάτες ανήκουν στη κατηγορία των υδατανθράκων, απαραίτητο μακρο- θρεπτικό συστατικό για τη σωστή λειτουργεία του εγκεφάλου και την άμεση παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα.

Επίσης, είναι φθηνές σε σχέση με τις πατάτες περού ή τις γλυκοπατάτες και βρίσκονται όλο το χρόνο στα μανάβικα, γεγονός που τις καθιστά πιο προσιτές. Οι πιο υγιεινές μέθοδοι προετοιμασίας περιλαμβάνουν το ψήσιμο στον φούρνο, το βράσιμο και το τηγάνισμα στον αέρα χωρίς λάδι.

Και ένα έξτρα διατροφικό tip: Όταν οι πατάτες φούρνου αποθηκεύονται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμά τους και αφού κρυώσουν, τότε το άμυλο γίνεται ανθεκτικό, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας το αντιμετωπίζει σαν τις φυτικές ίνες.

Για ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής που να ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές μας μοναδικές ανάγκες, απευθυνόμαστε στην Έλενα Σερδάρη. Η Έλενα ζει και εργάζεται στα Άνω Λιόσια.


Για συμβουλές ευεξίας βρείτε την Έλενα Σερδάρη στον επαγγελματικό της λογαριασμό στο Instagram!.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου