Τόπε και τόκανε η Δούρου: Ακύρωσε τους διαγωνισμούς για τα 4 εργοστάσια σκουπιδιών

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ
Την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών με αντικείμενο τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση, Τεχνική Διαχείριση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής (ΟΕΔΑ) με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αποφάσισε, το πρωί της Δευτέρας, 29 Δεκεμβρίου, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ύστερα από σχετική εισήγηση της πρόεδρου του, Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου ζήτησε από την Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 312/2014 απόφασης της Ε.Ε., ανατρέποντας το σχέδιο των ΣΔΙΤ για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Η ίδια υπογράμμισε ότι το σχέδιο αυτό είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), την οποία έχει ως προτεραιότητά της η νέα Διοίκηση.
"Ο ισχύων ΠΕΣΔΑ συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγομένων αποβλήτων. Το σχέδιο των 4 ΜΕΑ υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική επιλογή", τόνισε η Περιφερειάρχης, Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, προσθέτοντας: "Είμαστε σαφείς: απορρίπτουμε συνολικά και επί της αρχής το περιεχόμενο και τον τρόπο της υλοποίησης του σχεδίου για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ". Και η ίδια κάλεσε την Ε.Ε. να δικαιώσει τους πολυετείς αγώνες των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των κοινωνικών κινημάτων και να ακυρώσει τους σχεδιασμούς για σειρά λόγων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "το σχέδιο των 4 ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών". Το γεγονός επίσης ότι ο "σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας", ότι "προωθεί τη δέσμευση των ΟΤΑ, μέσω της ενεχυρίασης των δημοτικών τελών επί τριακονταετία". "Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών".
"Οι σχεδιασμοί των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι μονόδρομος". "Αντιθέτως, μονόδρομος είναι η επιλογή ενός οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως μονόδρομος είναι η αντίσταση στους σχεδιασμούς της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία άρον – άρον, επιχειρεί να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της νέας διοίκησης", παρατήρησε, κλείνοντας την εισήγησή της η πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής.

1 σχόλιο: Γράψτε το σχόλιο σας...

  1. Εχω και εγώ αναλώσει πολύ χρόνο σε μελέτη να μπορέσω να καταθέσω μια άποψη.Θεωρώ οτι η ανακύκλωση έχει ακόμη απόσταση για μεγάλη βελτίωση στην νοοτροπία των πολιτών μας.Η καύση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα στην Δανία αλλά και στην Σουηδία, και στίς άλλες χώρες του βορά θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και στην Ελλάδα.Ας ενδιαφερθεί η περιφέρεια και κάποια εξαρτήματα να παραχτούν στην Ελλάδα,έχουμε ειδεικούς που τους έχει σβήσει η κρίση και η πολιτική της απαξίωσης ας τους αναζητήσουμε.Εχουμε ακρως τουριστικά νησιά που τούς λείπει ρεύμα και τους προβληματίζει η διαχείρηση απορριμάτων.Ασχετα με την πολιτική πρέπει να μην αργούμε στην ενημέρωση και στο ξεκίνημα.Στην Δανία με πληθυσμό λογότερο απο μας λειτουργούν απο χρόνια δεκάδες μονάδες εχοντας καταργήσει δια νόμου την ταφή και έχοντας μειώσει την μόλυνση απο την μονάδα σε ένα τζακι σπιτιού! και σχεδό ανύπαρκτα απόβλητα.Ας βρεί το νέο σχήμα αλλά ας ξεκινήσει ΧΤΕΣ η νέα περιφεριάρχης.ΑΡΓΗΣΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή