Πρωταγωνιστής σε μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Φυλής Νίκος Σπανάτης


Μια ακόμα καλλιτεχνική επιτυχία για τον καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Φυλής και γνωστό κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη:
Θα εμφανιστεί, το Σαββάτο 13 Οκτωβρίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με δύο σολίστες: Τον αισθαντικό Γάλλο βιολονίστα Jean Frédéric Molard και το διεθνούς φήμης Βέλγο φλαουτίστα Marc Grauwels, που έπαιξε στο soundtrack της ταινίας Amadeus και για τον οποίο ο Άστορ Πιατσόλα συνέθεσε το παγκοσμίως γνωστό έργο Ιστορία του Ταγκό.
Μαζί τους το σπουδαίο σχήμα «Βιρτουόζοι των Βρυξελλών -Brussels Virtuosi» σε μια μουσική πανδαισία, με ένα ρεπερτόριο, εμπνευσμένο από την Όπερα. 
Το πρόγραμμα ξεκινά με το Μενουέτο από τον Ορφέα του Γκλουκ και τη Συμφωνία Κοντσερτάντε του οπερατικού συνθέτη Ντομένικο Τσιμαρόζα. Ακολουθούν δυο Άριες για κόντρα τενόρο, συμπεριλαμβανομένης της “Sol da te, mio dolce amore” από τον Μαινόμενο Ορλάνδο του Βιβάλντι, μια από τις σαγηνευτικότερες άριες του μπαρόκ ρεπερτορίου. 
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τα Χρυσάνθεμα του Πουτσίνι και δυο εξαιρετικά δεξιοτεχνικές φαντασίες με αποσπάσματα από τις όπερες Ριγκολέτο και Κάρμεν, για φλάουτο και ορχήστρα.

 Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Ch. W. Gluck: Μενουέτο για φλάουτο και ορχήστρα από την όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη

D. Cimarosa: Κοντσέρτο σε σολ μείζονα για φλάουτο, βιολί και ορχήστρα
Allegro - Largo - Rondo

A. Vivaldi: "Sol da te mio dolce amore"
RV 728 για κόντρα τενόρο, φλάουτο και ορχήστρα από την όπερα Μαινόμενος Ορλάνδο
Largo

W. A. Mozart: "Al mio ben mi veggio avanti" για κόντρα τενόρο και ορχήστρα
από την όπερα Ο Ασκάνιο στην Άλμπα

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

K. Doppler / G. Verdi: Rigoletto Fantaisie για φλάουτο, βιολί και ορχήστρα

G. Puccini: Crisantemi για ορχήστρα - Elegie

F. Borne / G. Bizet: Carmen Fantaisie για φλάουτο και ορχήστρα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
: 15€, 10€, 5€


TRAILER

ΤΟ 

FLYER

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΟSpanatis κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη. Σπούδασε πιάνο, τρομπέτα και ανώτερα θεωρητικά. Έχει μελετήσει τραγούδι με τον Άρη Χριστοφέλλη, την Ρόζα Πουλημένου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Μάτα Κατσούλη στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με Δίπλωμα Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γ. Κουμεντάκη, Δ. Παπαδημητρίου, Δ. Μαραγκόπουλου, Ν. Μαμαγκάκη, κ.α., έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα και για τις δισκογραφικές εταιρίες ΙΔΑΙΑ, MDG και έχει συνεργαστεί και υποστηριχθεί από το Γαλλόφωνο Τηλεοπτικό Κανάλι TV5 Monde. Ο Νίκος Σπανάτης έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο Ηρώδειο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε Διεθνή Φεστιβάλ όπως: στο Lahti της Φινλανδίας,  στο San Sebastián της Ισπανίας, στο Tallinn της Εσθονίας, και έχει συμμετάσχει σε Art Projects, προσωπικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στο Βέλγιο, Βενετία, Μαδρίτη, Άμστερνταμ, Αμβούργο, κ.α.. Συνεργάζεται με τη Βελγική Καμεράτα Brussels Virtuosi, και τον διεθνούς φήμης φλαουτίστα Marc Grauwels και την Εσθονική Glasperlenspiel Sinfonietta, ενώ έχει συμπράξει με τη Σουηδική Ορχήστρα Musica Vitae, το Εσθονικό Μπαρόκ Σύνολο Floridante και όλες τις ελληνικές ορχήστρες σε συναυλίες, παραστάσεις, και σε ρόλους ρεπερτορίου, υπό τη διεύθυνση των Γ. Πέτρου, T. Soare, Β. Χριστόπουλου, Μ. Λογιάδη, κ.α.. Έχει αποσπάσει θερμές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο, όπως, «...η βελούδινη, ηδονικά σκουρόχρωμη, άλτο φωνή του συνομίλησε μαγευτικά με το φλάουτο του Marc Grauwels...» (Εφημερίδα των Συντακτών), «...O Νίκος Σπανάτης διαθέτει μια κρυστάλλινη φωνή κόντρα τενόρου, την οποία χειρίζεται με ευελιξία, δύναμη και με ευρείες αποχρώσεις....» (EES, Finland). Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Καθηγητής Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου Υμηττού.
Marc Grauwels
Ο Marc Grauwels είναι ένας από τους διασημότερους Βέλγους φλαουτίστες. Η εκλεκτικότητά του ως διεθνής σολί- στας έχει εμπνεύσει πολλούς συνθέτες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι έγρα- ψαν ειδικά γι’ αυτόν ή τον συνέδεσαν με την πρώτη εκτέλεση των δημιουρ- γιών τους. Πιο πρόσφατα, ο Έλληνας συνθέτης Γ. Μαρκόπουλος έγραψε για εκείνον το νέο του Κοντσέστο για φλάουτο, το οποίο παίχθηκε ως μία εκ των εναρκτήριων μουσικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Πριν ακόμα τελειώσει τις μουσικές σπουδές του στη χώρα του, έκανε το ντεμπούτο του σε ορχήστρα, σε ηλικία μόλις δεκαεννέα ετών, με την Φλαμανδική Όπερα. Το 1976 πήρε μέρος στο Monnaie Theatre στις Βρυξέλλες (τη Βελ- γική Λυρική Σκηνή) ως πίκολο σόλο, απ’ όπου αποχώρησε το 1978 για να γίνει πρώτος σολίστας φλάουτου στη Συμφωνική Ορχήστρα της Βελγικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης. Εκεί έμεινε για 10 χρόνια, ενώ επελέγη για την ίδια θέση το 1986 στην ίδρυση της περί- φημης “World Orchestra”, υπό τη διεύθυνση του C.-M. Giulini. Έκτοτε, η καριέρα του ως σολίστας εκτοξεύτηκε εντυπωσιακά, με συνέπεια την οριστική του αποχώρηση από την Ορχήστρα το 1987. Δίδαξε για 15 χρόνια στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών και σήμε- ρα κατέχει θέση Τακτικού Καθηγητή στο Βασιλικό Ωδείο της Mons. Το Φεβρουάριο του 2001, η παγκόσμια διοίκηση της Naxos στο Hong Kong αποφάσισε να του εμπιστευτεί μια ολόκληρη συλλογή στον κατάλογό τους με τίτλο The Flute Collection. Για τα επερ- χόμενα χρόνια αυτή η συλλογή του Marc Grauwels θα κυκλοφορήσει 30 CDs (15 Naxos CDs διατίθενται ήδη στην παγκόσμια αγορά). Ιδιαιτέρως προικισμένος εκ φύσεως με έναν πρόσχαρο και ενθουσιώδη χαρακτήρα, συνεχώς πολλαπλασιάζει τις διαφορετικές μουσικές του εμπειρίες και κινείται εύκολα μεταξύ του Piazzolla και του Mozart ή του Bach και του Ravi Shankar.
Brussels Virtuosi Jean
Ο Jean-Frédéric Molard ξεκίνησε το βιολί υπό την καθοδήγηση του πατέρα του στο Ωδείο της πόλης Tours και συνέχισε από το 1990 έως το 1994, στο Ανώτατο Ωδείο στο Παρίσι (C.N.R.). Το 1994 εισήχθη στο Βασιλικό Ωδείο Μουσικής των Βρυξελλών, στην τάξη του Endre Kleve. Από την πρώτη χρονιά, απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Βιολιού και την επόμενη χρονιά αυτό της Μουσικής Δωματίου στην τάξη του André Siwy. Το 1999 ολοκλήρωσε της μουσικές σπουδές του στο C.R.M.B με την απόκτηση Ανώτατου Διπλώματος Μουσικής Δωματίου με υψηλή διάκριση και Ανώτατου Διπλώματος Βιολιού με διάκριση στις τάξεις των Serge Bément και Endre Kleve. Από τ ο 1997 είναι μέλος της Ορχήστρας Δωματίου της Βαλλονίας και προσκαλείται τακτικά στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Λιέγης. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Mathilde Horlait-Dapsens. Το 2003 έγινε μέλος του συνόλου «Soledad» με το οποίο εμφανίζεται τόσο στο Βέλγιο όσο και στο εξωτερικό.
Brussels
Το Διεθνές Σύνολο Brussels Virtuosi ιδρύθηκε το 1981 με πρωτοβουλία του φλαουτίστα Marc Grauwels. Η πρώτη τους συναυλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Βρυξελλών. Ευέλικτο σαν σχήμα, το σύνολο ερμηνεύει σπανιότερο ρεπερτόριο, έχοντας τη δυνατότητα να εμφανιστεί είτε ως κουαρτέτο εγχόρδων με φλάουτο, είτε ως Ορχήστρα Δωματίου. Οι Brussels Virtuosi έχουν συμμετάσχει σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βαλονίας, της Φλάνδρας, του Χονγκ Κονγκ, του Ραβέλλο, της Σεούλ και του Τόκυο. Η Ορχήστρα συχνά περιοδεύει στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, τον Καναδά, το Μεξικό και τη Βενεζουέλα. Έχει ηχογραφήσει έναν εντυπωσιακό αριθμό CD, περιλαμβάνοντας κυκλοφορίες που έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου